Erik ten Hag
NOS VoetbalAangepast

FC Utrecht ziet duel met Feyenoord als een echte test

Het contrast is groot. Bij Feyenoord, dat aan de laatste drie ontmoetingen slechts vier punten overhield, neemt de druk met de wedstrijd toe. Bij FC Utrecht loopt juist alles gesmeerd, met vier overwinningen op rij en een vierde plaats die rust geeft.

Na een moeizame start - de eerste overwinning werd pas in de zevende speelronde behaald - is de ploeg van trainer Erik ten Hag zich meer en meer gaan ontwikkelen.

Met het doorbreken van Sofyan Amrabat en het aantrekken van Wout Brama en Zakaria Labyad ontpopt de club zich tot de beste van de rest, achter de traditionele topdrie.

Een week geleden werd FC Twente met 3-0 verslagen, in een uitverkochte Galgenwaard. De zon schijnt volop in Utrecht. "Vooral dat we het publiek vermaken, doet me deugd", vertelt Ten Hag.

Vreugde bij de spelers van FC Utrecht na de zege op Twente

Het geheim van zijn ploeg? "De winnaarsdrang die bij iedereen aanwezig is. Als team hebben we de wil om iets moois te laten zien. De wedstrijd tegen Feyenoord wordt echt een test voor ons."

Wint FC Utrecht in De Kuip, dan kan het de vierde plaats bijna niet meer ontgaan. "Dat is erg belangrijk voor ons. Natuurlijk heb je dan nog geen Europees voetbal, maar voor de televisiegelden is het van belang."

"Ook voor de spelers telt het", voegt Ten Hag toe. "Het geeft toch status en eer, daar speel je voor. En voor de marktwaarde is het goed. Maar in mei, bij de play-offs, moeten we er echt staan."

Erik ten Hag langs de lijn

Dat Feyenoord in deze fase bovenaan is te vinden, is voor de Tukker geen verrassing. "Ze zijn vorig jaar na de winterstop blijven winnen. Ze zijn bij elkaar gebleven, hebben zich goed versterkt en er zit een enorme wilskracht in de ploeg."

Ten Hag proeft het niet alleen bij de spelers, maar bij de hele club. "Dat zit heel diep. Ze zijn zo lang geen kampioen geworden, terwijl dat wel hoort bij een stad als Rotterdam. Maar de druk bij hen is ontzettend hoog."

Ontsnapping

Eerder dit seizoen in de Galgenwaard ontsnapte Feyenoord aan een nederlaag. Twee goals in blessuretijd zorgden voor een 3-3 eindstand. Ten Hag gelooft dat FC Utrecht ook in De Kuip een resultaat kan neerzetten.

"Als wij onze speelwijze consequent kunnen volhouden en de vorm van de dag hebben, maken we echt een goede kans. Het strijdplan ligt klaar."

Voor Richairo Zivkovic begint de krachtmeting in de Maasstad waarschijnlijk op de reservebank. Als invaller hoopt de huurling van Ajax alsnog zijn stempel te kunnen drukken en zijn oud-ploeggenoten een dienst te bewijzen.

"Ik kreeg al berichten uit Amsterdam. Ze zeggen dat we moeten winnen en dat ik moet scoren", aldus Zivkovic, die zijn basisplaats de laatste weken kwijt is in de Domstad.

"Of ik me nog een Ajacied voel? Hmm... dat is een riskante vraag", reageert de spits gekscherend. "Ik hoop in ieder geval dat Feyenoord geen kampioen wordt."

Richairo Zivkovic schreeuwt het uit

De resultaten van de afgelopen week van zowel de eigen ploeg als Feyenoord bieden Utrecht hoop. "Wij hebben zeker geen angst voor Feyenoord. Als je je daar onder de eerste druk kunt uit spelen, komt er een gigantisch gat tussen het middenveld en de verdediging. En wat daarachter zit."

Mocht Zivkovic het winnende doelpunt maken tegen Feyenoord, dan is dat zijn belangrijkste in de tijd dat hij bij Ajax onder contract staat. Na dit seizoen loopt zijn verbintenis nog twee jaar door, al lijkt een vervroegd afscheid meer voor de hand te liggen.

In de winterstop was er een gesprek met Ajax-trainer Peter Bosz, maar of Zivkovic nog vertrouwen uit Amsterdam voelt? Hij slaakt een zucht. "Spelen we dit weekend tegen Feyenoord of tegen Ajax?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl