Alfons Groenendijk
NOS VoetbalAangepast

Onder Groenendijk lijkt 'mission impossible' bij ADO mogelijk

"Het werd een mission impossible genoemd, maar als het lukt dan zie je maar dat niets onmogelijk is." Was getekend: Alfons Groenendijk, sinds begin februari trainer van ADO Den Haag. "Maar laten we het eerst maar eens voor elkaar krijgen, dan praten we wel verder."

Het gaat allemaal om handhaving met ADO. Toen Groenendijk trainer werd, stond het water aan de lippen bij de club. Los van alle bestuursperikelen zat de ploeg ook sportief in een dal en leek het af te stevenen op degradatie of nacompetitie.

Maar er zijn reuzensprongen gemaakt. De Haagse club pakte negen punten in een week tijd. Op de ranglijst staat ADO nu ineens dertiende."Er zijn wat spelers bijgekomen, er komen spelers terug van blessures. Dus we hebben meer mogelijkheden."

Alfons Groenendijk langs de lijn

Werken aan zelfvertrouwen

Een ander aspect waaraan gesleuteld moest worden, was het zelfvertrouwen. Daar was niet veel meer van over, erkent Groenendijk. "Als je veertien van de zeventien wedstrijden verliest, is het vertrouwen helemaal weg. Dan doen een paar overwinningen veel goed."

De trainer heeft ook activiteiten ondernomen om het vertrouwen op te vijzelen. "Daar zijn allerlei methodes voor en het klikt goed tussen de selectie en de staf. Ik heb ook nog wat gasten uitgenodigd om ook eens een ander verhaal te laten horen. Maar we zijn er nog niet, we hebben nog vier belangrijke wedstrijden."

Want de 'kleintjes' in de eredivisie doen niet veel voor elkaar onder en sprokkelen zowaar punten in wedstrijden waarvan je het niet direct verwacht. "Sparta wint van Feyenoord, Go Ahead Eagles wint bij FC Twente en Roda JC verslaat totaal onverdiend PEC Zwolle. Het zijn allemaal voorbeelden. Alles is mogelijk, we moeten echt bij de les zijn."

En toch schuilt in die stuntjes ook hoop voor ADO. Want vanavond komt PSV op bezoek. "De verrassingen zijn dit seizoen niet van de lucht. PSV heeft meer kwaliteit dan ADO, maar in deze fase zie je altijd hele rare dingen gebeuren."

"Het kan best weleens zijn dat PSV een mindere dag heeft en wij een hele goede. Dat weten we zaterdagavond. Maar ik kijk er wel naar uit, het is een mooi affiche."

Magische grens

Bij een overwinning komt ADO op 34 punten, volgens veel trainers het benodigde aantal voor handhaving. Toch durft Groenendijk er niet op in te zetten dat het genoeg is.

"Vorig jaar bleef Excelsior erin met 30 punten. Dat is nu niet genoeg en misschien zijn 34 punten nog niet genoeg. Maar met een overwinning op PSV zet je natuurlijk wel een reuzenstap richting lijfsbehoud." En dan is de mission impossible toch nog mogelijk gebleken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl