Credit Suisse
NOS NieuwsAangepast

Zwitserse topbankiers leveren bonus in

De top van de Zwitserse bank Credit Suisse levert 40 procent van zijn bonus in. Dat laat het bedrijf weten in een brief aan de aandeelhouders. De stap is vrijwillig, maar gewetensbezwaren lijken niet de belangrijkste reden.

De bankiers namen het besluit na grote onvrede onder de aandeelhouders van Credit Suisse. Die vonden dat de beloningen in geen verhouding stonden tot de financiële resultaten van het afgelopen jaar.

Het gaat om eerder vastgestelde bonussen, die worden uitgedeeld op basis van de prestaties over het afgelopen jaar. De directeur van de bank Tidjane Thiam zou bijvoorbeeld zo'n 8 miljoen euro krijgen, boven op een vast salaris van 3 miljoen.

Recht

De voorwaarden voor het krijgen van een bonus worden elk jaar bepaald door een onafhankelijke commissie. Deze Compensation Committee heeft onlangs nog besloten dat de top van de bank de doelen voor 2016 had behaald, en daarom recht heeft op de volledige bonus.

Maar de commissie is niet de enige die over de beloningen beslist. Ook de aandeelhouders mogen hun zegje doen. En die waren niet tevreden.

Vooruitlopend op de aandeelhoudersvergadering heeft het bestuur nu dus besloten dat iets meer dan de helft van de beloofde bonussen ook wel genoeg is. Verder zal het salaris voor dit jaar niet omhooggaan. De raad van bestuur laat weten begrip te hebben voor de beslissing, gezien het huidige klimaat en sentiment rond beloningen.

In vergelijking met de Zwitsers zijn de beloningen van Nederlandse topbankiers bescheiden. Hier krijgen ze enkele tonnen bonus, of soms helemaal niets.

Beloningen Nederlandse topbankiers in 2016 (in euro's)

WieVast salarisBonusPensioen en andere vergoedingen
Ralph Hamers (ING)1.663.000316.000579.000
Gerrit Zalm (ABN Amro)775.0000309.000
Wiebe Draijer (Rabobank) 980.0000237.000

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl