Een drugslab wordt ontmanteld in Noord-Brabant
NOS NieuwsAangepast

Groot in de drugshandel, net als papa

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Hij was nog geen achttien toen hij voor het eerst werd opgepakt. Net als zijn vader. Die moest destijds voorkomen voor een mishandeling, hij voor stropen.

Ooit verkochten ze schroot, op het beruchte woonwagenkamp waar zijn grootouders in de jaren 30 waren neergestreken. Later leidden ze vanaf die plek met strakke hand een gesloten criminele organisatie, staat in een rapport dat vandaag verscheen over criminele families in Noord-Brabant.

De hoofdrolspeler in dit verhaal: een 'misdaadondernemer' die het vak met de paplepel ingegoten kreeg.

Een stamboom van een misdaadfamilie

Zijn vader kwam uit een gezin van tien kinderen. Allemaal kwamen ze in aanraking met de politie, op het jongste meisje na. Zijn vader werd zelfs vaste klant bij de rechtbank. Moest hij niet voorkomen wegens geweld, diefstal of heling, dan was het wel voor wapenbezit of oplichting.

Het criminele gedrag ging van vader op zoon. Want ook de misdaadondernemer moest bijna ieder jaar wel een keer voor de rechtbank verschijnen. Eerst voor mishandelingen en diefstallen, later ook voor wapenbezit en drugshandel.

Met die handel maakte hij vanaf de jaren 90 fortuin. Niet lang voor het gezin het woonwagenkamp verliet en zich net over de grens in België vestigde, stapte zijn vader in de wiethandel. Zijn oudste zoon, de misdaadondernemer, nam dat stokje moeiteloos over.

Het ging hard na de xtc

Na de wiet volgde de productie van xtc. Vanaf dat moment ging het hard. De miljoenen stroomden binnen. De misdaadondernemer groeide uit tot de leider van een internationaal georganiseerd crimineel netwerk, dat pillen produceerde en naar het buitenland smokkelde.

Ook actief in deze lucratieve business: zijn jongere broer. Die kwam minder vaak in aanraking met de politie dan de misdaadondernemer zelf, maar bouwde in de loop der jaren toch ook een behoorlijk strafblad op. Zijn schoonzoon en zwager waren ook lid van de criminele organisatie. Een echt familiebedrijf dus.

Hoe de misdaadondernemer er nu voor staat, vertelt het rapport niet. Het lijkt er in ieder geval niet op dat zijn eigen kinderen een rol spelen in zijn misdaadorganisatie. Al zijn ze inmiddels wel een paar keer met politie in aanraking geweest.

Volgens de onderzoekers wordt de misdaadondernemer in de onderwereld gezien als een machtig man. Al valt dat niet direct aan hem af te lezen: hij houdt er een teruggetrokken en eenvoudige levensstijl op na. Net als zijn vader.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl