Meegespeeld en misleid? Zo krijg je geld van de Staatsloterij

Grote kans dat je een keer hebt meegespeeld met de Staatsloterij in de jaren tussen 2000 en 2008. Maar de kans dat je ook iets hebt gewonnen, was kleiner dan beloofd. Prijzen konden in die periode namelijk ook op loten vallen die niet verkocht waren. Daardoor viel de winkans lager uit dan waar de Staatsloterij mee adverteerde. 

Wie zich misleid voelt kan zich nu melden bij de Staatsloterij en bij de Stichting Staatsloterijschadeclaim, een organisatie die opkomt voor de belangen van gedupeerden. Zij sloten vandaag een deal om de toenmalige deelnemers tegemoet te komen. 

Hoeveel krijg je?

Als je je hebt aangesloten bij de Stichting Staatsloterijschadeclaim of Loterijverlies (een andere groep die zich inzet voor gedupeerden) ontvang je 40 euro als beloning voor je 'actiebereidheid'. Een wat schrale troost, aangezien veel deelnemers in het verleden al enkele tientjes hebben ingelegd om zich bij die claimstichtingen te kunnen aansluiten. 

Als je geluk hebt, komt daar nog wel wat bij. Er komt namelijk een extra trekking op 27 mei, met de naam "De Bijzondere Trekking". De prijzenpot is 13,5 miljoen euro. Volgens de Staatsloterij zullen er vooral grote prijzen tussen zitten, zoals vijf keer 1 miljoen euro. Dat is belangrijk, want de misleidende reclames in de periode 2000-2008 zouden vooral om trekkingen met grote prijzen zijn gegaan. 

Wie komt in aanmerking?

Alleen als je je voor 13 maart hebt aangesloten bij een van de twee actiegroepen, krijg je in ieder geval 40 euro.

De speciale trekking van eind mei is bedoeld voor mensen die daadwerkelijk benadeeld zijn. Wie kan aantonen dat hij in die periode meerdere keren heeft meegespeeld, kan maximaal vier loten krijgen. Als je dat niet kunt bewijzen, kun je alsnog maximaal 2 loten krijgen. Het gaat om wederzijds vertrouwen, aldus de Staatsloterij.

De Staatsloterij liet prijzen vallen op loten die niet waren verkocht

Mensen kunnen zich via de site van de Staatsloterij gratis opgeven voor de trekking. Belangrijk om te weten: wie zich inschrijft, ziet daarmee wel af van verdere juridische stappen. Win je niets, dan zijn je kansen dus verder verkeken. 

Om hoeveel mensen gaat het?

Zo'n zeven miljoen mensen hebben tussen 2000 en 2008 meegespeeld, schat de Staatsloterij. Het aantal mensen dat recht heeft op een vergoeding (de 40 euro of meedoen aan de speciale trekking) ligt mogelijk iets lager, omdat sommigen inmiddels overleden zullen zijn.

Mist er nog iemand?

Er zijn ook mensen die de boot missen. De Stichting Staatsloterijschadeclaim heeft daarom afgedwongen dat de Staatsloterij nog een half miljoen euro aan drie goede doelen zal schenken: het Ouderenfonds, Fonds Gehandicaptensport en Spieren voor Spieren. 

Waarom? Dat is volgens de organisaties bedoeld voor de groep mensen langs wie dit akkoord helemaal heen zal gaan. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld niets meegekregen van de campagne van de belangengroepen en zullen niet weten dat ze geld terug kunnen krijgen. 

En nu?

Om het belang van klanten voortaan beter te beschermen, komt er ook een speciale ombudsman. En de Staatsloterij belooft de klachtenafhandeling vanaf nu te verbeteren. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl