Het distributiecentrum van Jumbo in Veghel.
NOS NieuwsAangepast

Meer loon bij distributiecentra van Jumbo, acties gaan door

De 3000 medewerkers van de Jumbo-distributiecentra krijgen in april 1,5 procent extra loon. Als bij de concurrentie de lonen harder omhoog gaan, kan daar met terugwerkende kracht nog meer bijkomen. Dat liet de supermarktketen vanochtend weten.

De vakbonden willen een ruimere loonsverhoging voor de medewerkers van Jumbo's distributiecentra en voerden afgelopen week stiptheidsacties om hun eisen kracht bij te zetten. Die acties zetten de bonden - ook na vanochtend - door.

"Door aan te sturen op acties, bewijzen de bonden Jumbo en zijn medewerkers geen goede dienst'', zegt topman Frits van Eerd. Het bedrijf zegt te willen voorkomen dat het personeel de dupe wordt van het gesteggel en heeft daarom eenzijdig een loonverhoging doorgevoerd.

Ook werkdruk

Jumbo zegt al tot de best betalende werkgevers in de branche te behoren. Toen het bedrijf vorig jaar een nieuwe cao afsloot met de vakbonden, werd daarbij afgesproken dat er iets gedaan zou worden aan de salarisverschillen in de sector. 

Debbie van Leiden, onderhandelaar namens FNV Handel: "De heer Van Eerd komt met een eenzijdig dictaat en reduceert de cao tot één financiële component. Met zijn dictaat toont hij weinig respect voor zijn werknemers, maar ook voor toeleveranciers die hij op eenzelfde manier dictaten oplegt."

De distributiemedewerkers van Jumbo willen een loonsverhoging van 2,5 procent. "Die 1,5 procent van Van Eerd zien we als een extraatje daar bovenop." Een andere eis is dat er meer tijdelijke krachten in vaste dienst komen. "Dat verlaagt de werkdruk en verhoogt de zekerheid voor werkers. De acties gaan gewoon door. We gaan pas onderhandelen als Jumbo bereid is om onvoorwaardelijk over al onze eisen te spreken."

Albert Heijn

Er komen mogelijk ook acties bij AH. De circa 4500 werknemers in de distributiecentra willen dat AH met betere cao-voorstellen komt. Vrijdag liet de marktleider onder de supermarkten het ultimatum verstrijken zonder met een reactie te komen. Of er daadwerkelijk acties komen, is nog niet duidelijk. 

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl