Spandoek over drugs bij FC Twente uit augustus 2013
NOS NieuwsAangepast

Drugshandel vanuit het supportershome gebeurt vaker

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Hoogleraar sport en recht Marjan Olfers is er van overtuigd: georganiseerde drugshandel binnen voetbalclubs komt vaker voor. "We weten uit het verleden dat ook bij andere clubs gehandeld werd in drugs en we zien ook geregeld criminele activiteiten bij clubs in het buitenland", zegt Olfers.

Vanochtend sloot Enschede het supportershome van FC Twente. Volgens burgemeester Van Veldhuizen handelde motorclub Satudarah er in drugs. Bij de inval in het honk van Vak P, gisteravond tijdens de wedstrijd tegen PSV, vond de politie 46 pakketjes cocaïne.

Hoe vaak er drugs worden verkocht binnen de muren van Nederlandse voetbalstadions is moeilijk vast te stellen, maar zeker is dat de handel in het Twentse supportershome niet op zichzelf staat.

Ook vanuit het vroegere supportershome van Ajax werd in drugs gehandeld, bleek uit een strafzaak tegen twee fanatieke supporters van de club. Ze verkochten grote hoeveelheden cocaïne, speed en xtc. Hun clientèle bestond vooral uit Ajax-aanhang. De verkoop zou vanuit het supportershome zijn aangestuurd door leden van de harde kern.

Apotheek

In Utrecht hebben ze een vergelijkbare ervaring. Het supportershome van FC Utrecht stond voorheen bekend als 'De Apotheek'. De uitbater van het clubhonk werd in 2006 gearresteerd wegens omvangrijke drugshandel, al kreeg hij uiteindelijk een geringe gevangenisstraf omdat de politie fouten had gemaakt met de inzet van een undercoveragent.

Opmerkelijk is dat er aanwijzingen waren dat de harde kern van FC Utrecht op het gebied van drugshandel samenwerkte met de harde kern van rivaal Ajax. De politie vroeg zich destijds af of toenadering tussen hooligans van de twee clubs voortkwam uit goede bedoelingen, of dat drugscriminelen er baat bij hadden om zoveel mogelijk rust te creëren om ongestoord hun gang te kunnen gaan.

Vrijstaat

De beslotenheid van het supportershome leent zich bij uitstek voor criminele activiteiten. "De harde kern bepaalt zelf wie ze toelaten en wie niet", zegt hoogleraar Olfers. Toezicht van buitenaf is er daardoor nauwelijks.

Dat blijkt ook uit een rapport uit 2013 over FC Twente. Daarin beschrijft het Auditteam Voetbal en Veiligheid het supportershome van de club als een soort vrijstaat. Supportersvereniging Vak P huurt de ruimte van FC Twente, maar exploiteert het supportershome verder zelfstandig. De club heeft zelf geen toezicht op activiteiten in het clubhuis en de politie vertoont zich er alleen in overleg met het bestuur van de supportersvereniging.

"De toegangscontrole en beveiliging worden door leden van Vak P zelf uitgevoerd", staat in het rapport. "Zij zijn voor zover bekend niet gecertificeerd om deze werkzaamheden uit te voeren."

Pistool

Volgens Marjan Olfers is het voor clubs moeilijk om de harde kern aan te pakken. "Dit zijn de meest trouwe supporters, die in weer en wind achter de club staan. Tegelijkertijd is het een gesloten gemeenschap waar veel dreiging van uit gaat. Het is moeilijk als bestuur om daar een vuist tegen te maken."

Ze noemt het voorbeeld van een pistool dat door een afgevaardigde van de harde kern bij de directie op tafel wordt gelegd, met het dringende verzoek om extra kaarten beschikbaar te stellen voor een wedstrijd. "Wat doe je dan als voetbalbestuurder? Ga je overstag of stap je naar de politie, terwijl je vreest dat hij dan ’s avonds wat vriendjes langs stuurt? Het is moeilijk om een rechte rug te houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl