De dag na de verkiezingen komen alle gekozen lijsttrekkers bij elkaar in de Rookzaal van het Tweede Kamergebouw. Ze overleggen daar met Kamervoorzitter Khadija Arib over de formatie

'Leg alleen hoofdlijnen vast in regeerakkoord'

Oud-informateurs Herman Tjeenk Willink en Jacques Wallage willen dat een nieuwe coalitie niet te veel vastlegt in het regeerakkoord. Zij pleiten voor een regeerakkoord op hoofdlijnen. Ministers zouden in een eerder stadium moeten worden aangesteld zodat zij vervolgens verder kunnen onderhandelen over de details.

"Benoem wat de problemen zijn. En dat zijn er geen tachtig, maar benoem vijf of zes grote vraagstukken. Geef daarbij aan welke richting je uit wil, en laat het daarbij", stelt Wallage. "Bijvoorbeeld bij het klimaatakkoord van Parijs alleen afspreken dat je aan de internationale normen voldoet."

Een programma maken en vastzetten vastzetten wat we vier jaar lang gaan doen, geeft veel te veel de indruk dat de politiek dat allemaal kan.

Jacques Wallage

Volgens Tjeenk Willink is een regeerakkoord er bovenal voor het creëren van vertrouwen. "In zekere zin heeft het zijn functie gehad op het moment dat het kabinet tot stand komt."

Een uitgebreid regeerakkoord heeft grote nadelen, benadrukt Tjeenk Willink. "Het bevat vaak minderheidsstandpunten die het zonder akkoord nooit gehaald zouden hebben. Daarnaast roomt het het publieke debat af. Want de conclusie staat vast."

Daarnaast fixeren regeerakkoorden, zegt Willink. "Partijen worden gedwongen in hun oude standpunt dat in het regeerakkoord staat, terwijl de geopolitieke situatie snel verandert."

Tachtig pagina's

Concrete veranderingen en wetsvoorstellen zijn vaak lastig te realiseren, vindt Wallage. "Een programma maken van tachtig pagina's en daarbij vastzetten wat we vier jaar lang gaan doen, geeft veel te veel de indruk dat de politiek dat allemaal kan."

Ook de hoogste ambtenaren willen dat een nieuwe coalitie niet te veel vastlegt in het regeerakkoord. Vorige week stuurden zij een brief aan informateur Edith Schippers dat ze bang zijn dat politici afspraken die lastig uitvoerbaar zijn.

'Uitgebreid regeerakkoord heeft grote nadelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl