NOS Nieuws

Politie mag smartphone niet zomaar compleet doorzoeken

De politie mag smartphones niet zomaar onbeperkt doorzoeken. De Hoge Raad heeft dat bepaald in een zaak over een drugssmokkelaar die eerder werd veroordeeld nadat de politie op zijn telefoon belastend bewijs had gevonden.

De advocaat van de man stelde dat met de doorzoeking de privacy van zijn cliënt was geschonden. Daarom mocht het gevonden bewijs volgens hem niet worden gebruikt.

Waarheid

Het gerechtshof in Amsterdam was het daar niet mee eens. Het verwees naar een wetsartikel waarin staat dat voorwerpen in beslag mogen worden genomen en mogen worden doorzocht als dat kan helpen de waarheid aan het licht te brengen. 

De Hoge Raad gaat deels mee in die redenering. Als de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer beperkt blijft, mag de politie een smartphone doorzoeken. 

Privéfoto's

Maar dat kan anders zijn wanneer bijvoorbeeld alle contacten, de oproepgeschiedenis en privéfoto's van een verdachte worden achterhaald. Als het onderzoek zo ver gaat dat een vrijwel compleet beeld ontstaat van diens persoonlijke leven, kan het onderzoek onrechtmatig zijn. Zo'n doorzoeking mag volgens de Hoge Raad alleen worden uitgevoerd na toestemming van een officier van justitie of rechter-commissaris.

De zaak van de drugssmokkelaar is nu terugverwezen naar het gerechtshof in Amsterdam. Dat moet oordelen of de doorzoeking in dit geval een te grote inbreuk op de privacy van de verdachte is geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl