NOS NieuwsAangepast

Waar wonen Denk- en PVV-stemmers naast elkaar?

Op de uitslagenkaart van de verkiezingen is de polarisatie in bepaalde delen van Nederland goed te zien. Er zijn tientallen wijken waar grotere groepen kiezers wonen van zowel Denk als PVV, partijen aan zeer verschillende kanten van het politieke spectrum.

De helft van de 81 stemlocaties waar de PVV en Denk beide meer dan 15 procent van de stemmen haalden, staat in de vier grote steden. Maar ook buiten de Randstad, zoals in Roermond, Almelo en Bergen op Zoom, zijn er wijken waar beide partijen het goed hebben gedaan.

Vogelaarwijk

In de Rivierenwijk in Deventer lijkt de polarisatie het grootst. In deze voormalige 'Vogelaarwijk' stemde 30 procent op de PVV en 27 procent op Denk. Opvallend veel mensen bleven hier thuis: het opkomstpercentage was 54 procent, tegenover 82 procent landelijk.

Het meest in het oog springt Den Haag. Hier staan meer dan negentien stembureaus waar zowel de PVV als Denk meer dan 15 procent van de stemmen haalde. De stembureaus staan bijna allemaal in het Transvaalkwartier en vooral Zuidwest. Ook dit zijn voormalige 'Vogelaarwijken'. Gemiddeld stemde 19 procent van de mensen in deze stembureaus op Denk en 20 procent op de PVV. Transvaalkwartier valt op, omdat in deze wijk minder dan 10 procent van de bevolking autochtoon is.

Den Haag

In Utrecht en Amsterdam is er relatief weinig overlap van PVV- en Denk-stemmers. In Amsterdam wonen de groepen vooral naast elkaar aan de randen van stadsdeel Nieuw-West. In Utrecht gaat het vooral om de buitenzijde van Overvecht. In Rotterdam is de overlap van de kiezersgroepen aanzienlijk groter. Vooral in de wijken Charlois en Feijenoord in Rotterdam-Zuid stemden veel Rotterdammers op Denk en de PVV.

Rotterdam

Op onderstaande kaart staan alle stemlocaties in Nederland waar de PVV en Denk allebei meer dan 10 procent van de stemmen haalden. De 81 locaties waar de partijen allebei meer dan 15 procent haalden, zijn omcirkeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl