Vluchtelingenwerk Nederland protesteert op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Vergeefs protest op Schiphol tegen uitzetting Afghaans gezin

VluchtelingenWerk Nederland, Defense for Children en andere mensenrechtenorganisaties hebben op Schiphol tevergeefs actie gevoerd tegen de uitzetting van een Afghaans gezin. Tientallen mensen demonstreerden en riepen leuzen bij de vertrekhal.

Het was voor het eerst in haar 38-jarig bestaan dat VluchtelingenWerk meedeed aan een demonstratie voor een individueel geval.

Volgens de organisaties loopt het gezin met drie kleine kinderen bij terugkeer in Afghanistan groot gevaar. VluchtelingenWerk wil niet zeggen waarom, vanwege de "precaire veiligheidssituatie". De organisatie spreekt van "een unieke zaak van leven of dood".

VluchtelingenWerk protesteert tevergeefs om uitzetting Afghaans gezin

Meer tijd

Staatssecretaris Dijkhoff is gevraagd om meer tijd, zodat een rechter naar nieuwe informatie over het gezin kan kijken. Ondanks de protesten werden de vijf Afghanen in de loop van de middag op het vliegtuig gezet.

Volgens de organisaties betekent uitzetting van de vijf Afghanen schending van het Vluchtelingenverdrag en van Nederlandse en Europese regels.

De staatssecretaris zegt dat er gelegenheid was om meer informatie te geven en een herhaald asielverzoek in te dienen. Volgens Dijkhoff vonden de IND en de rechter dat het gezin toch kon worden uitgezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl