Aangepast

'Wij gaan niet als een kinderjuf een artiest uit de coffeeshop halen'

Tweets als deze bevestigen het stereotype.

Maar klopt het eigenlijk wel dat artiesten in Nederland vaak stoned op het podium staan?

"Natuurlijk wordt er hier en daar wel eens drugs gebruikt, maar echt niet vaak", zegt Erik Luyten van Paradiso in Amsterdam. "Het valt erg mee", zegt ook programmeur Henk Koolen van het Paard van Troje in Den Haag. "Maar een handvol artiesten doet het”, zegt Arne Dee van de Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF).

"Er zijn jaarlijks 17.000 optredens bij de zestig poppodia die bij ons zijn aangesloten", zegt Dee. "Bij 99,99 procent van de gevallen gaat het helemaal goed. Heel soms is er iemand te laat of beïnvloedt zijn drugsgebruik een concert."

Het is bijna vreemd als er bij een reggae-concert geen joint wordt doorgegeven op het podium.

programmeur Henk Koolen

Natuurlijk, bij sommige genres muziek hoort het er een beetje bij, zegt Koolen. "Het is bijna vreemd als er bij een reggae-concert geen joint wordt doorgegeven op het podium. Bij die concerten zijn de fans ook gewend dat het later begint", zegt Dee.

En voor de rest: "Eigenlijk zijn de meeste artiesten heel braaf en professioneel geworden", zegt Koolen. "Dat is ook niet gek. Optredens zijn tegenwoordig een heel belangrijk onderdeel van de inkomsten voor een artiest. Het is dus heel dom om dat te gaan verkloten."

De poppodia voeren dan ook geen speciaal beleid. "Het is de verantwoordelijkheid van het management van een artiest dat hij zich aan het contract houdt dat ze met het podium of de concertzaal hebben gesloten."

Luyten van Paradiso beaamt dat. "Het is de eigen verantwoordelijkheid van een artiest een concert te geven dat voldoet aan de verwachtingen van de bezoekers. Wij zijn geen kinderjuf die een artiest gaat ophalen uit de coffeeshop."

Deel artikel: