Aangepast

De uitzending van 29 maart

Brexit: hoe nu verder?

Negen maanden nadat de Britten besloten de Europese Unie te verlaten, is vandaag de eerste officiële stap gezet: de Britse premier Theresa May stuurde de langverwachte formele brief naar Brussel met het verzoek tot uittreding. Daarmee wordt artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in gang gezet.

Wat gaat er nu gebeuren? En hoe zien de onderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië eruit? In Nieuwsuur een gesprek met Rem Korteweg, lid van de brexit-commissie van de Adviesraad voor Internationale Vraagstukken. Hij adviseert het kabinet over de brexit. Ook gesprekken met drie Britten die in Nederland wonen. Wat betekent dit voor hen?

Oproep aan Schippers: extra geld naar Defensie

De eerste onderhandelingen voor de vorming van een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn vandaag officieel begonnen. Met een paar lastige onderwerpen op de agenda. Nieuwsuur zet ze deze week op een rij. Vanavond: Defensie.

VVD, CDA en D66 willen er geld bij, GroenLinks niet. De afgelopen kabinetten is er steeds bezuinigd op de krijgsmacht. Onverantwoord, vinden veel betrokkenen. Er zijn te weinig schepen, vliegtuigen en kanonnen en het materieel is verouderd of kapot. Oud-commandant van de landmacht Generaal Mart de Kruif en oud NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer vinden dat Defensie, door de vele dreigingen in de wereld, een topprioriteit moet zijn bij de formatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl