De vergaderzaal van de Eerste Kamer
NOS NieuwsAangepast

Vijf nieuwe senatoren aan de slag

In de Eerste Kamer gaan vandaag vijf nieuwe senatoren aan de slag, vier voor de PVV en één voor 50Plus. Zij volgen de Eerste Kamerleden op die na de verkiezingen naar de Tweede Kamer zijn overgestapt.

Met name bij de PVV wordt flink geschoven met posten. Drie van de vier nieuwe eerste Kamerleden zijn al Statenlid voor de partij. Peter van Dijk is PVV-fractievoorzitter in Zeeland. Hij zat al eerder voor de partij in de Eerste Kamer (2012 - 2015) en bleef toen nog een aantal maanden als vervanger. Ton van Kesteren is PVV-fractievoorzitter in de provincie Groningen. Dannij van der Sluijs is Statenlid in Noord-Holland.

Verder wordt Martin van Beek opnieuw PVV-senator. Hij was dat al eens van 2012 tot 2015. Op dit moment heeft hij geen andere PVV-functie. Hij werkte de laatste jaren als interim-manager in de zorg.

Het Eerste Kamerlidmaatschap kan in tegenstelling tot het (fulltime) Tweede Kamerlidmaatschap worden gecombineerd met andere functies, binnen en buiten de politiek.

50Plus

Voor 50Plus komt Martine Baay terug. Zij maakte deel uit van de tweemansfractie in de Tweede Kamer toen die in 2014 uit elkaar viel. Baay ging alleen verder als de fractie 50Plus/Baay-Timmermans, terwijl het lid Norbert Klein de fractie 50Plus/Klein vormde. Het partijbestuur beschouwde Baay als de echte vertegenwoordiger van 50Plus.

Toen zij later in 2014 wegens ziekte vertrok, werd zij vervangen door Henk Krol, die de Tweede Kamerfractie van 50Plus al eerder had geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl