Orlando Engelaar
NOS VoetbalAangepast

Engelaar denkt soms nog aan Italië, Gattuso en het verloren EK

Oranje speelt vanavond (20.45 uur) voor de twintigste keer tegen Italië. Eén wedstrijd uit de voorgaande negentien springt direct in het oog. Maandag 9 juni 2008. Plaats van handeling: Bern. Het Nederlands elftal, onder leiding van bondscoach Marco van Basten, speelt de Italiaanse ploeg volledig omver.

Het duel tussen Nederland en destijds regerend wereldkampioen Italië op het EK leeft in het geheugen van veel voetballiefhebbers nog altijd voort als een galavoorstelling. De 3-0 uitslag was sensationeel, het spel van Oranje sprankelend en het optreden van Orlando Engelaar, toen nog spelend voor FC Twente, ronduit imponerend. Hij speelde misschien wel de wedstrijd van zijn leven.

Wie is toch die imposante reus op het middenveld? Dat vroegen internationale media zich af. Engelaar ontving lof van alle kanten, zelfs van Johan Cruijff. "Ongelooflijk wat hij heeft gedaan", zei Ruud van Nistelrooij. En Giovanni van Bronckhorst voegde eraan toe: "Orlando was nog nooit getest op dit niveau, maar is met vlag en wimpel geslaagd."

'Het ging vanzelf'

Tijdens een trip naar Azië in 2007 debuteerde Engelaar op 27-jarige leeftijd in Oranje en een jaar later greep hij in de voorbereiding op het EK zijn kans. Hij bleek het ontbrekende stukje in de puzzel die Marco van Basten legde voor het EK van 2008.

Het Nederlands Elftal tegen Italië op het EK van 2008

"Eigenlijk ging het vanzelf", aldus Engelaar. "Ik liet het zien op het veld, liet zien dat ik meekon op dat niveau. Ik was een van de minst ervaren spelers, maar heb me snel aangepast. Al snel kreeg ik het gevoel dat ik al jaren in Oranje speelde. Ik had veel vertrouwen en dat kon je zien."

'De missing link'

Met onder anderen Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben had het Oranje van toen vooral aanvallend een overvloed aan kwaliteit. "Die gasten waren toen zo verschrikkelijk goed", aldus Engelaar. "Het niveau op de trainingen was soms ongelooflijk. En dan sta je op het veld met die grote namen."

Met Nigel de Jong vormde Engelaar het achterste blok op het middenveld in het door bondscoach Marco van Basten uitgedokterde 4-2-3-1-systeem. Een gouden greep. De wisselwerking met De Jong werkte wonderwel.

Engelaar en de wedstrijd van zijn leven

"Van de bondscoach en spelers hoorde ik ook dat ik de missing link was", aldus Engelaar. "Nigel is een speler die je op zo'n toernooi nodig hebt. Een killer in de goede zin van het woord. Mijn rol was om het voetballend neer te zetten, om de aanvallers en aanvallende middenvelders van ballen te voorzien."

'Alles klopte'

Het duel met Italië was voor Oranje het openingsduel op het EK. "De spanning in de aanloop naar de wedstrijd staat me bij", aldus Engelaar. "We zaten in de poule des doods en weinig mensen hadden vertrouwen in ons."

Na een flitsende start, met goals van Ruud van Nistelrooij en Wesley Sneijder en na rust de derde treffer van Giovanni van Bronckhorst, waren in één klap alle twijfels die onder fans leefden verdwenen. Door de galavoorstelling in Bern was Oranje ineens veranderd van twijfelgeval in favoriet voor de titel.

  • AFP
    Orlando Engelaar passeert Andrea Pirlo
  • ANP Pro Shots
    Orlando Engelaar haalt Mauro Camoranesi onderuit

"Vanaf het begin van de wedstrijd had ik al het gevoel welke richting het op zou gaan", aldus Engelaar. "Alles klopte. We speelde echt fantastisch. En daarna hebben we dat tegen Frankrijk weer bevestigd."

Een tikje van Gattuso

Eén bijzonder moment bleef Engelaar bij. Een moment dat symbool staat voor de wijze waarop Engelaar zich op het EK etaleerde. Het was een moment met de Italiaanse middenvelder Gennaro Gattuso. Een confrontatie tussen de ervaren Italiaan van 1,77 meter en de onervaren Nederlander van 1,96.

Als geen ander wist Gattuso hoe je tegenstanders moest intimideren en hij dacht ook Engelaar uit z'n tent te kunnen lokken. "Hij was gefrustreerd en maakte een overtreding", aldus Engelaar. "Ik zei: 'Wat doe je?' Toen gaf hij mij een tik op de wang. Ik moest alleen maar lachen. Mijn reactie gaf ook aan hoe we speelden. 'We hebben jullie', dacht ik."

Gennaro Gattuso krijgt geel van arbiter Peter Fröjdfeldt, rechts Orlando Engelaar, links Joris Mathijsen

Oranje versloeg daarna ook Frankrijk overtuigend (4-1), toonde zich vervolgens te sterk voor Roemenië (2-0), maar dolf in de kwartfinales toch het onderspit tegen het Rusland van Guus Hiddink. "Hiddink kende ons natuurlijk door en door en zij speelden de wedstrijd van hun leven. Als we tien keer tegen Rusland hadden gespeeld, hadden we acht keer gewonnen."

"Het blijft eeuwig zonde", zegt Engelaar. "Nog steeds denk ik er vaak aan. We hadden echt de kans om kampioen te worden. Eigenlijk hadden we kampioen moeten worden. Zonde dat dat niet is gelukt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl