Team Sky in actie tijdens de ploegentijdrit
NOS WielrennenAangepast

Verklaring teamarts 'roept grote vragen op rond Team Sky'

Nee, er zat echt niets anders dan fluimucil in het verdachte pakketje dat Bradley Wiggins ontving tijdens de Dauphiné in 2011. Dat is de verklaring van teamarts Richard Freeman, die schriftelijk zijn verklaring geeft voor de parlementscommissie die onderzoek doet naar mogelijk dopinggebruik bij Team Sky.

Het was lang wachten op de verklaring van Freeman, die als arts betrokken was bij de Britse miljoenenploeg in de jaren dat Wiggins onder meer de Tour de France (2012) won. Freeman kon vanwege gezondheidsredenen niet eerder voor de commissie getuigen.

Waarom de arts en Sky het middel niet bij de Franse apotheek haalden en het vanuit Engeland lieten invliegen? Freeman dacht niet dat het bewuste middel verkrijgbaar was in Frankrijk. "Ik vroeg er twee dagen voor het einde van de Dauphiné naar. Ik dacht gelijk aan de voorraad fluimucil die ik had in Manchester. Daar kon het team makkelijk bij."

Met die verklaring spreekt Freeman de eerdere getuigenis van koerier Simon Cope tegen, die zei dat hij al op 8 juni (vier dagen voor het einde van de ronde, in plaats van twee) onderweg was naar Manchester om het pakketje op te gaan halen.

Geen medische gegevens

De verklaring van Freeman, die nu voor de Britse wielerbond werkt, neemt de ophef rondom de ploeg niet weg. Temeer omdat hij ook aangaf dat Sky helemaal geen medische gegevens bijhield in die tijd. "Dat deed geen enkele ploeg in die jaren. Begin 2012 zijn dokter Steve Peters en ik begonnen met het bijhouden van de medicijnen die besteld werden. Dat is uitgegroeid tot het uitgebreide beleid dat er nu is."

Volgens de voorzitter van de onderzoekscommissie, Damian Collins, roept deze verklaring "grote vragen op rond Team Sky en de Britse wielerbond".

Freeman hield zelf wel gegevens bij van de medicijnen die Wiggins gebruikte. Maar die gegevens verdwenen toen de laptop van Freeman werd gestolen uit zijn appartement in Griekenland. "Ik had een back-up moeten maken van die gegevens. Ik betreur dat ik dat niet gedaan heb."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl