De tafel van maandag 27 april, met v.l.n.r. Jeroen Grueter, Maarten Wijffels en Allard Kalff
NOS VoetbalAangepast

Tovenaar gezocht om veelkoppig monster bij KNVB te bestrijden

Was er ooit zo'n grote crisis bij het Nederlands elftal? Daarover werd gediscussieerd in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken. Het antwoord? Ja, maar nog nooit was het probleem zo fundamenteel.

Na de nederlaag in Bulgarije wordt het een zware opgave voor Oranje om kwalificatie af te dwingen voor het WK 2018. Mocht die missie stranden, dan zal het Nederlands elftal voor de tweede keer op rij bij een eindtoernooi ontbreken. Daarmee gaan de gedachten terug naar de jaren tachtig, toen Oranje drie toernooien misliep: het WK van 1982, het EK van 1984 en het WK van 1986.

"Dat was een donkere periode, maar dat was een paar keer heel ongelukkig", herinnert NOS-commentator Jeroen Grueter zich. "Maar toen waren er al wel goede spelers op komst. De problemen zijn nu groter, omdat we echt afscheid nemen van een heel goede generatie en de aanwas is niet enorm."

Is er ooit zo'n grote crisis geweest bij Oranje?

AD-journalist Maarten Wijffels volgt Oranje al jaren op de voet en ziet verschillen met de crisis van destijds. "Toen was er eenduidigheid over de speelwijze en over hoe de problemen opgelost zouden moeten worden. Nu lopen de meningen uiteen."

"Ik heb het idee dat ook de KNVB geen idee heeft wat er moet gaan gebeuren", zegt autosportjournalist Allard Kalff. Hij krijgt bijval van zijn collega's uit de voetbalwereld. Grueter: "Sterker nog: dat is voor een deel een onthoofde organisatie."

'Duidelijkheid creëren binnen KNVB'

Daarin schuilt volgens Wijffels ook probleem met het oog op de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. "Wat er eerst moet gebeuren, is duidelijkheid creëren binnen de KNVB. Elke trainer die je nu benadert, gaat de vraag stellen: met wie heb ik straks te maken en wat is jullie plan? Als je daarop moet antwoorden dat je geen directeur hebt...Wat wil je dan die mensen bieden?!"

"Een flinke afkoopsom voor als het niet lukt", grapt Kalff.

'Er moet gestreden worden tegen een veelkoppig monster'

De problemen liggen dus voor een groot deel binnen de KNVB, concluderen de gasten. Maar wat is het probleem dan precies? "Het is een veelkoppig monster dat bestreden moet worden", vindt Grueter.

Hij licht toe: "Het varieert van speelwijze tot het afschaffen van kunstgras, tot het oppoetsen van de organisatie, het opbouwen van een staf en ook nog eens zorgen dat je een talentvolle generatie weer aan het presteren krijgt."

Volgens Wijffels zijn ook de clubs mede-verantwoordelijk voor de chaos bij de bond. "De KNVB had al een directeur kunnen hebben", zegt hij, daarmee wijzend op de voorgenomen benoeming van Gijs de Jong, die door de clubs is opgeschort nadat zij het vertrouwen in de rvc hebben opgezegd. "En er had ook al een nieuwe raad van commissarissen kunnen zijn, maar daar deed Ajax dan weer moeilijk over."

Ajax keerde zich tegen het voorstel om PSV-directeur Toon Gerbrands op te nemen in de rvc, met als gevolg dat er nog altijd geen nieuwe raad van commissarissen is geinstaleerd.

Als hij kon toveren...

Maar, nieuwe rvc of niet, Oranje zit in de problemen. Het vlaggenschip van het Nederlandse voetbal is zelfs de kleine wateren niet meer de baas en mist een kapitein. Iemand die op korte termijn het tij kan keren en alsnog zorgt voor plaatsing voor het WK volgend jaar zomer.

Wijffels is duidelijk: "Dan heb je een soort tovenaar nodig. Ik ken hem niet in de voetballerij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl