Windvlagen en regen bij Airlie Beach in het noordoosten van Australië
NOS NieuwsAangepast

Australië roept 30.000 mensen op te vluchten voor Debbie

Orkaan Debbie heeft het noordoosten van Australië bereikt. De storm is er nu een van de op een na hoogste categorie en bereikt windsnelheden tot 270 kilometer per uur.

In de staat Queensland zijn daken van huizen gewaaid en staan straten blank. Naar schatting 38.000 mensen zitten zonder stroom doordat bomen op elektriciteitsdraden zijn gewaaid.

De Australische autoriteiten hebben 30.000 inwoners van lager gelegen gebieden opgeroepen hun huis te verlaten, uit vrees voor hoge golven.

Het is mogelijk de grootste evacuatie in Australië sinds 1974. Toen richtte orkaan Tracy verwoestingen aan in de stad Darwin.

  • AFP
    Orkaan Debbie nadert de plaats Ayr in het noorden van Queensland
  • EPA
    Donkere wolken pakken zich samen boven een jachthaven in Queensland
  • AFP
    De cycloon Debbie nadert Queensland

Uit voorzorg zijn meer dan 400 scholen gesloten. Luchtvaartmaatschappijen hebben meerdere vluchten geannuleerd. Ook staat het leger paraat.

Voorlopig is onduidelijk wat de schade is, zegt correspondent Robert Portier. "De wind is zo sterk dat de hulpdiensten ook binnen blijven zitten." Mensen in het gebied spreken volgens Portier van een oorverdovend lawaai. "Het is alsof je onder een trein ligt, maar dan urenlang."

Onder meer op de bij toeristen populaire Whitsunday-eilanden zijn er problemen. Veel toeristen zijn gestrand in hun hotel.

Yasi

De problemen houden nog wel even aan. "De orkaan beweegt maar heel langzaam", zegt Portier. "Het oog van de storm is nog maar net voorbij de Whitsundays. De verwachting is dat het misschien wel achttien uur kan duren voordat de orkaan helemaal is verdwenen."

Het is niet voor het eerst dat Queensland wordt getroffen door natuurgeweld. In 2011 richtte de orkaan Yasi er veel schade aan.

Storm Debbie zorgt voor veel overlast in Queensland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl