Het paspoort van de voetbaltrainer Fred Grim
NOS VoetbalAangepast

Grim, van reservedoelman tot bondscoach Oranje

Krap een half jaar na zijn aanstelling als assistent-bondscoach zit Fred Grim komende dinsdag in de oefeninterland tegen Italië plotseling zelf op de Oranje-troon. Door het ontslag van Danny Blind schuift de voormalig doelman van Ajax, in de gouden jaren '90 reserve achter Edwin van der Sar en de jaren erna eerste keeper, eenmalig een plekje door.

Zijn trainerscarrière is pril, de stappen zijn reusachtig. Tien jaar geleden gaf de nu 51-jarige Amsterdammer nog training aan de jeugdkeepers van Ajax. Via Sparta (assistent), Jong Ajax en Almere City belandde Grim in 2015 bij de KNVB, waar hij bondscoach werd van Jong Oranje.

Speelde zelf nooit in Oranje

Als keeper van Cambuur (1987-1994) en Ajax (1994-2002) lukte het Grim nooit om het Nederlands elftal te bereiken. Als trainer gaat dat hem beduidend beter af. "Maar het is niet ondenkbaar dat Grim straks bij de aanstelling van een nieuwe bondscoach geen assistent meer zal zijn", zegt voetbalcommentator Jeroen Grueter.

De eerste keer dat het grote publiek echt kennis maakte met de trainer Grim was in 2013, toen hij Almere City - bij zijn aanstelling nog kansloos onderaan - weer tot leven wekte in de Jupiler League. Grim won de bronzen stier als beste trainer van de competitie en bezorgde de Flevolanders een seizoen later zelfs een periodekampioenschap.

"Los daarvan heeft Grim aan de wieg gestaan van de doorbraak van Vincent Janssen. Hij heeft zijn potentieel onderkend, hem overtuigd om de overstap van Feyenoord naar Almere te maken en hem klaargestoomd voor de top. Dat is zijn grootste verdienste geweest", vindt Grueter.

Onder leiding van Grim groeide Janssen in Almere uit tot topscorer (19 goals in 34 duels). Dat leverde hem een transfer op naar AZ, en een seizoen later Tottenham Hotspur.

Fred Grim bij AZ in een onderonsje met zijn oogappel Vincent Janssen

Grueter omschrijft de keeper Grim als "een loyale reserve die er altijd voor zorgde dat de eerste man kon presteren", maar vindt het tegelijkertijd raar om hem straks als bondscoach op de bank te zien zitten tegen Italië.

"Dat hij na het vertrek van Marco van Basten assistent werd was al opmerkelijk. Daar hebben altijd mensen gezeten met een grote staat van dienst. Frank de Boer, Phillip Cocu, Ruud van Nistelrooy, noem maar op. Grim paste niet in dat rijtje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl