Kappers tijdens de training
NOS Nieuws

Kappers ingezet tegen huiselijk geweld

Blauwe plekken. Een plotselinge verandering in manier van doen. Misschien zelfs uitgerukte plukken haar. Kapsters en schoonheidsspecialisten kunnen het voorbij zien komen bij klanten. Daarom schakelt de Amerikaanse staat Illinois hun hulp in.

Sinds deze maand moet deze beroepsgroep verplicht een cursus volgen om de tekenen van huiselijk geweld te herkennen. Ook krijgen ze tips hoe ze kunnen omgaan met slachtoffers en waar die hulp kunnen krijgen. Gisteren was de eerste bijeenkomst van een uur voor 150 mensen in Chicago.

"Het is sowieso al een zorgzame groep, dus het voelt natuurlijk om hen erbij te betrekken", zegt een woordvoerder van een preventieorganisatie. "Bovendien hebben ze een goede band met hun cliënten en krijgen ze vaak persoonlijke dingen te horen."

We oordelen niet, we zijn er om hen zich mooi te laten voelen.

Visagist

"We bouwen een relatie op met onze cliënten", bevestigt een visagist. "We leren ze kennen, weten veel over hen en hun families. Ze vertrouwen ons persoonlijke informatie toe. We oordelen niet, we zijn er om hen zich mooi te laten voelen."

Een kapster geeft toe dat ze aanvankelijk sceptisch was. "Ik dacht niet dat het nodig was." Maar ze geeft toe iets geleerd te hebben: "Ik wist bijvoorbeeld niet dat psychische mishandeling net zo strafbaar was als lichamelijke of seksuele mishandeling."

Een andere kapster vertelt dat ze niet wist wat ze moest doen toen ze een keer een mishandelde vrouw in haar stoel kreeg. "Ze miste plukken haar. Ze wilde er iets over zeggen, maar ik kon alleen uitbrengen: we zullen zien wat we ermee kunnen doen. Toen ze begon te huilen en mij over haar problemen vertelde, moest ik even weglopen om mijn gedachten te ordenen. Je wilt graag het juiste zeggen."

"Onze belangrijkste boodschap is dat ze het niet hoeven op te lossen. Het zijn geen therapeuten", benadrukt de cursusleider. "Maar ze kunnen wel luisteren en slachtoffers wijzen op hulpverleners."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl