Sebastian Vettel, winnaar van de GP in Melbourne
NOS SportAangepast

Ferrari-zege een zegen, maar Formule 1 is nog lang niet bloedstollend

  • Louis Dekker

    commentator F1

  • Louis Dekker

    commentator F1

Weinig Nederlanders zullen blij zijn geweest met de zege van Sebastian Vettel in Melbourne. Dat komt vooral door zijn aanvaringen met Max Verstappen en zijn klaagzang over de boordradio in 2016. Maar de overwinning van de Duitse Formule 1-coureur is goed nieuws voor de sport.

De koningsklasse van de autosport is de afgelopen jaren gedomineerd door Mercedes. Lewis Hamilton en Nico Rosberg waren nagenoeg onverslaanbaar. Ter illustratie: de overwinning van Max Verstappen in Barcelona werd op z’n minst mede mogelijk gemaakt door de dubbelcrash van het Mercedes-duo. De ‘Silberpfeile’ wonnen vorig jaar 19 van de 21 grands prix. Ze speelden met de concurrentie en maakten van de Formule 1 een voorspelbare show.

“Dat moet anders”, zei Ross Brawn vorige week op een persconferentie in Melbourne. “We willen naar een Formule 1-veld waarin alle teams kunnen winnen en niet één of twee teams. Dat is niet houdbaar”, aldus de Brit die in de Formule 1 een groot deel van het takenpakket van de weggestuurde heerser Bernie Ecclestone heeft overgenomen.

Entertainment

De 62-jarige Brawn maakte in het verleden als teambaas bij Benetton en Ferrari furore met Michael Schumacher en runde één seizoen een eigen team, dat prompt de titel greep. Nu is hij de man die de Formule 1 erbovenop moet helpen. Want de kijkcijfers dalen al jaren stevig en het veld is met tien teams ook wat magertjes.

Brawn zal het nooit hardop zeggen, maar hij zal dolblij zijn met de zege van Ferrari in Albert Park. Want zo’n eerste overwinning zet de toon. “We willen een competitief veld, we willen spanning. Formule 1 is topsport, maar vooral entertainment. Dat laatste is een beetje ondergesneeuwd”, zei hij voor de race.

Brawn werd op z’n wenken bediend. De Ferrari-fans, onder wie ook veel Aussies, ook. De scuderia bleef vorig seizoen op nul zeges steken. Die kater is nu in één klap weggespoeld.

Sebastian Vettel met Max Verstappen in zijn kielzog

Niet dat het publiek in Albert Park een bloedstollende race voorgeschoteld kreeg. Verre van zelfs. De grand prix was een saaie optocht. “Het is hier met deze nieuwe auto’s bijna onmogelijk in te halen”, constateerde ‘wizard of overtaking’ Max Verstappen na afloop.

Klem

Hij kreeg bijval van collega’s en statistieken onderstrepen het. 'Ingehaald' werd er vooral tijdens bandenwissels. Het is tekenend dat Lewis Hamilton zijn kansen op de zege verspeelde door een opvallend vroege pitstop. De Brit kwam na de wissel achter Verstappen de baan op en verloor vervolgens veel tijd.

“Ik zat klem”, aldus de drievoudig wereldkampioen. “Het kostte me seconden, maar ik kwam er met geen mogelijkheid langs.” Volgens Verstappens teambaas Christian Horner was dat het beslissende moment in de race. “Max heeft Vettel aan de overwinning geholpen. Het lijkt me goed als Seb hem met een biertje beloont. Dat heeft Max wel verdiend.”

De Formule 1 kan zich opmaken voor een gevecht tussen een drievoudig en een viervoudig wereldkampioen: Hamilton versus Vettel. Ferrari heeft het gat naar Mercedes op z’n minst bijna gedicht.

Huiswerk

Keerzijde is dat de teamgenoten Valtteri Bottas (Mercedes) en Kimi Raikkonen (Ferrari) duidelijk moeite hebben het tempo te volgen. Zij gaan waarschijnlijk een bijrol spelen, maar een gevecht tussen Mercedes en Ferrari is nog altijd een stuk leuker voor het publiek dan een broedertwist tussen twee dominante teamgenoten, zoals vorig jaar met Rosberg en Hamilton.

Max Verstappen na de race in Melbourne

Slecht nieuws is dat Red Bull Racing er nog niet aan te pas komt. De equipe van Verstappen en Daniel Ricciardo heeft z’n huiswerk in de winter niet goed genoeg gedaan. “We moeten op alle fronten aan de bak”, constateert Verstappen. Erg optimistisch is hij nog niet. “Een paar tienden kunnen we vast wel vinden, maar in de kwalificatie verloren we een seconde. Dat gat hebben we niet 1-2-3 gedicht. En zeker niet bij de volgende races.”

De tweede grand prix-zege van Max Verstappen lijkt dus ver weg. Het wachten is vooralsnog op een regenrace, of een dubbelcrash van Vettel en Hamilton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl