NOS VoetbalAangepast

Wie redt Oranje? De vijf opties van Co Adriaanse

Met het ontslag van Danny Blind als bondscoach van het Nederlands elftal is de discussie over zijn opvolger losgebarsten. Co Adriaanse presenteert in Studio Voetbal vijf kandidaten om Oranje uit het slop te trekken.

'Van Gaal beste optie om direct succes met Oranje te hebben'

1. Louis van Gaal

"De beste is Van Gaal, verreweg de beste trainer-coach van Nederland. Hij heeft zich overal bewezen, bij alle landen en bij alle clubs, ook bij Oranje. Hij is de laatste die succes had met Oranje en is op dit moment de enige die direct succesvol kan zijn."

"Hij heeft een sabbatical, maar is wel vrij. Aanstaande dinsdag kan hij direct als assistent van Fred Grim beginnen. Of hij wil, weet ik niet."

Danny Blind en Louis van Gaal in 2014 in Hoenderloo, ter voorbereiding op het WK

2. Ronald en Erwin Koeman

"Die zijn alleen niet beschikbaar, hebben een doorlopend contract bij Everton. Dus dat kan niet. Ze zijn ook minder dan Van Gaal, hebben nog lang niet zo'n cv als Van Gaal."

Ronald en Erwin Koeman

3. Henk ten Cate en Ruud Gullit

"Een mooie mix. Ten Cate moet de hoofdcoach worden. Hij is van het aantrekkelijke, aanvallende voetbal, heeft bij FC Barcelona en bij Ajax gewerkt, heeft internationale ervaring. Ruud Gullit is meer de man van het realistische voetbal, met Italiaanse invloeden, de nul houden."

"Ook qua persoonlijkheden passen ze goed bij elkaar. Gullit is een mooi uithangbord voor Nederland. Een sympathieke jongen, brengt gezelligheid en kan spelers waarschijnlijk raken. Gullit is de people’s manager en Ten Cate de tacticus. Die twee samen zou heel goed kunnen."

Henk ten Cate

4. Frank de Boer

"Frank de Boer heeft alleen nog bij Ajax gepresteerd. Hij heeft een geweldig cv bij Ajax, maar een mislukte ervaring bij Inter. Een minder goede keuze, maar wel beschikbaar."

Frank de Boer

5. Ron Jans

“Ron Jans is een goede trainer, een van de betere Nederlandse trainers. Heeft veel ervaring, is tactisch goed en is een beschaafde, intelligente, duidelijke man. En hij is beschikbaar en gaat al gedeeltelijk voor de KNVB werken als leercoach voor de cursus Coach Betaald Voetbal."

Ron Jans

Alternatieven?

Buitenlander? Adriaanse: "Het moet een Nederlander worden. Een buitenlander hebben we niet nodig. Als het dan toch een buitenlander wordt, dan Roger Schmidt (in maart ontslagen bij Bayer Leverkusen, red.)."

Erik ten Hag? "Die heeft nog niet de bagage. Als hij deze lijn doortrekt, is hij wel een goede kandidaat voor de toekomst. Nog twee clubs erbij, FC Twente en PSV bijvoorbeeld, met succesvol en goed voetbal. Dan is hij geschikt voor de KNVB. De bondscoach moet de beste coach van Nederland zijn."

Clarence Seedorf? "Nul ervaring. Ja, een club in de Chinese tweede divisie (Shenzhen Xiangxue, red.) en een mislukt avontuur bij AC Milan. Hij moet eerst bewijzen dat hij een groot team kan managen, dat hij succes heeft en herkenbaar voetbal laat zien. Dat je het Seedorf-team herkent. Dat kan je wel zien bij Van Gaal en Koeman."

Dick Advocaat? "Geen oude mannen meer. Die is te oud. Guus Hiddink is ook te oud en ik ook."

Frank Rijkaard? "Die wil niet meer."

Roger Schmidt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl