Angela Merkel
NOS NieuwsAangepast

Merkels CDU wint verkiezingen in Saarland

De christen-democratische CDU van bondskanselier Merkel is de duidelijke winnaar van de deelstaatverkiezingen in Saarland. De sociaal-democraten van de SPD profiteerden niet van het nieuwe leiderschap van Martin Schulz. Zij lijden volgens de eerste uitslagen een gevoelig verlies.

CDU en SPD zitten niet alleen landelijk samen in de regering, maar ook in Saarland. Algemeen wordt aangenomen dat de twee in de deelstaat weer een coalitie zullen vormen.

De CDU komt volgens de voorlopige uitslag uit op 40,7 procent van de stemmen, een winst van 5,5 procent. Die wordt vooral toegeschreven aan de populariteit van deelstaatpremier Annegret Kramp-Karrenbauer, die sinds 2011 regeert. De SPD verliest 1 procent en komt op 29,6 procent. Die Linke krijgen 12,9 procent en Alternative für Deutschland 6,2 procent.

De Groenen (4 procent), de liberale FDP (3,3 procent) en de Piratenpartij (1 procent) blijven alle drie onder de kiesdrempel van 5 procent.

Er werd met spanning uitgekeken naar de uitslag, omdat de deelstaatverkiezing wordt gezien als test voor de landelijke verkiezingen in september. Saarland, in het zuidwesten, is met 1 miljoen inwoners op Bremen na de kleinste deelstaat van de Bondsrepubliek.

CDU wint in Saarland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl