NOS Nieuws

Duits verkiezingsjaar begonnen, Berlijn kijkt naar Saarland

In het Duitse Saarland zijn om 08.00 uur de stemlokalen geopend voor de deelstaatverkiezingen. De stembusgang wordt in Berlijn met spanning gevolgd, omdat die wordt gezien als test voor de landelijke verkiezingen in september.

Volgens de laatste peilingen staat de christen-democratische CDU van bondskanselier Merkel er in Saarland beter voor dan de sociaal-democratische SPD. Die partijen regeren nu zowel in Saarland als in Berlijn samen. De deelstaatpremier wil de coalitie graag voortzetten, maar mogelijk kan de SPD straks ook een meerderheid vormen met de partij Die Linke. Dan kan de CDU worden gepasseerd.

De verkiezingen in Saarland zijn ook de eerste sinds Martin Schulz naar voren werd geschoven als SPD-leider. Na die benoeming schoot de partij omhoog in de landelijke peilingen en is de jarenlange achterstand op Merkels CDU voor een groot deel ingelopen. In Berlijn wordt daarom ook gekeken naar het 'Schulz-effect'.

Saarland is een deelstaat in het zuidwesten van Duitsland en grenst aan Luxemburg en Frankrijk. De 800.000 kiesgerechtigden hebben tot 18.00 uur de tijd om hun stem uit te brengen. Direct na het sluiten van de stembureaus wordt een prognose verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl