De NOS-wielerwatchers verdelen hun 'sterren' voor Gent-Wevelgem
NOS WielrennenAangepast

Gent-Wevelgem: wielerwatchers verdelen sterren

De NOS-wielerwatchers kunnen de nummer 1 op hun favorietenlijstje al bijna het hele wielervoorjaar met hun ogen dicht opschrijven. Peter Sagan is in elke klassieker waar hij aan de start staat topfavoriet.

Voor Gent-Wevelgem is dat niet anders. Bij Gio Lippens, Joris van den Berg, Han Kock en Danny Nelissen staat de wereldkampioen bovenaan of hoog op de lijst. Alleen bij Maarten Ducrot niet, maar die stelt dan ook geen echt favorietenlijstje samen maar een 'lijst van de hoop'.

De favorieten volgens de NOS-wielerwatchers

LippensVan den BergDucrotKockNelissen
*****SaganSaganGaviriaSaganKristoff
****DémareKristoffGroenewegenVan AvermaetSagan
***GroenewegenVan AvermaetDegenkolbTerpstraGroenewegen
**StuyvenDegenkolbLigthartGaviriaGaviria
*RoweGroenewegenRoelandtsDegenkolbTheuns

De favorietenstatus van Sagan voor Gent-Wevelgem is niet vreemd. Hij won de koers vorig jaar en in 2013. En de Slowaak is ook dit voorjaar weer in vorm. Hij won Kuurne-Brussel-Kuurne en werd tweede in Omloop Het Nieuwsblad en Milaan-Sanremo.

Maar Danny Nelissen kiest toch voor de Noor Alexander Kristoff als zijn grootste troef. "Het wordt een tweestrijd tussen Kristoff en Sagan, denk ik. Sagan zit er altijd nog bij na de Kemmelberg (de zware slotklim in de finale waar de koers vaak beslist wordt, red.). Maar Kristoff kan dat ook, en hij klopte Gaviria in de sprint in Milaan-Sanremo."

Waaiers?

Het koersverloop in Gent-Wevelgem hangt vaak af van het weer. Waait het hard, dan is er kans op waaiers in De Moeren, een open vlakte op 150 kilometer van de finish. Vooralsnog lijkt het wel te gaan meevallen met de wind. "Dan krijg je dus een koers voor sprinters", voorspelt Nelissen.

"En dan weet Sagan, net als in Milaan-Sanremo, dat hij mannen als Kristoff, Gaviria en Groenewegen kwijt moet spelen voor de finale. Dan moet hij dus aanvallen op de Kemmelberg en hopen dat een aantal van die snelle mannen niet mee kan."

Het parcours van Gent-Wevelgem

Gent-Wevelgem is de laatste uit het drieluik Belgische voorjaarskoersen van deze week. Sagan sloeg Dwars door Vlaanderen woensdag over en in E3 Harelbeke miste hij de beslissende slag. Daarna ging hij in het uitgedunde peloton ook nog onderuit. Maar dat zegt niks, aldus Nelissen.

"Sagan weet nu precies wanneer hij vol moet koersen en wanneer niet. Dat heeft hij geleerd van het jaar dat hij alleen maar tweede werd. Nu weet hij: ik moet nu niet al te veel geven om in de echte topkoers goed te zijn. In de Strade Bianche zag je hem ook niet, maar in Milaan-Sanremo werd hij tweede."

Groenewegen moet scoren

Dylan Groenewegen komt ook vaak terug op de lijstjes van de NOS-wielerwatchers. In Dwars door Vlaanderen sprintte de Nederlands kampioen woensdag naar de vijfde plaats.

"Gent-Wevelgem is de koers waar Groenewegen nu moet scoren", weet Nelissen. "Ik vind hem echt een toprenner. Ik zie dat hij een nog grotere motor krijgt om de zwaardere koersen ook te winnen. Hij is een toekomstig winnaar van de Ronde van Vlaanderen. Dat talent moeten we koesteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl