NOS NieuwsAangepast

Eerste controle op budgetbussen in België; chauffeur high

Voor het eerst heeft de Belgische politie op grote schaal een aantal internationale lowbudgetbussen gecontroleerd. Acht bussen met 243 inzittenden werden gecontroleerd, zegt het parket van Antwerpen. Er deden ruim honderd agenten aan de actie mee.

Een chauffeur bleek onder invloed van drugs achter het stuur te zitten. Ook werd er pepperspray gevonden en bleken vijf passagiers illegalen.

"Uit het verleden blijkt dat allerlei criminele organisaties en zelfs terroristen zulke bussen gebruiken", zegt de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon tegen de Belgische nieuwssite Het Laatste Nieuws.

Terroristen

Onder meer de dader van de aanslag in Berlijn, Anis Amri, is zeer waarschijnlijk per lowbudgetbus via Amsterdam naar Italië gereisd. Ook de man die het vuur opende in het Joods Museum in Brussel maakte gebruik van de goedkope en anonieme manier van reizen.

Daarom wilden de autoriteiten nu eens in kaart brengen wie er zoal gebruikmaakt van de goedkope internationale buslijnen. Bussen van vijf budgetmaatschappijen werden op snelwegen in de buurt van Antwerpen langs de kant gezet.

Gestrande passagiers

Uit 199 drugstesten bleek dat zeven mensen onder invloed waren, onder wie de buschauffeur. De politie vermoedt dat hij wiet of hash heeft gebruikt. Hij moest zijn rijbewijs gelijk inleveren. De maatschappij stuurde een nieuwe chauffeur om de dertig gestrande passagiers op te halen. Zes mensen waren in het bezit van hard- of softdrugs.

Het Antwerps parket spreekt van een geslaagde operatie. De actie is, behalve voor het verzamelen van informatie, ook bedoeld ter afschrikking voor criminelen en terroristen.

België kondigde begin dit jaar al aan vanaf volgend jaar de grenzen strenger te gaan controleren. Iedereen die dan het land binnenkomt, moet geregistreerd staan. Bij gebruik van een goedkope busmaatschappij is dat nu nog niet verplicht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl