NOS Nieuws

Verkrachte Italiaanse moet zelf voor rechter verschijnen

De Italiaanse minister van Justitie gaat zich bemoeien met een veelbesproken sekszaak, waarbij het slachtoffer nu zelf in het beklaagdenbankje staat. Het gaat om de zaak van een vrouw die door een collega tot seksuele handelingen werd gedwongen. De betrokken collega is onlangs door een rechtbank in Turijn vrijgesproken, omdat de vrouw zich niet fel genoeg tegen zijn acties zou hebben geweerd. Ondertussen is de vrouw aangeklaagd voor laster.

Het vonnis heeft in Italië geleid tot verontwaardigde reacties. Minister Orlando van Justitie heeft zijn ambtenaren nu opgedragen om de zaak te onderzoeken.

De zaak speelt al sinds 2011. De vrouw, die anoniem wil blijven, heeft verklaard dat de collega van het Rode Kruis destijds dreigde om haar geen werk meer te geven als ze geen seks met hem zou hebben. Ze verweerde zich door "nee" en "genoeg" te zeggen.

Geweld

In het proces zei ze dat ze wellicht niet "de kracht en het geweld" had gebruikt dat ze had moeten gebruiken om de collega af te wijzen. Ze verwees daarbij naar zijn fysieke overwicht. "Ik bevroor", zei ze. Justitie vulde aan dat de vrouw in haar jeugd al was misbruikt door haar vader.

De collega erkende dat hij seks had gehad met de vrouw, maar volgens hem ging het om vrijwillige gemeenschap. Uiteindelijk oordeelde de rechter dat het verhaal van de vrouw onwaarschijnlijk was en dat van aanranding geen sprake kon zijn. Later werd de vrouw zelf aangeklaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl