Martin Schultz op campagne
NOS NieuwsAangepast

Eerste test in Saarland voor Schulz en Duitse sociaal-democraten

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

Met nog net geen één miljoen inwoners is Saarland, in het zuidwesten tegen de Franse grens, een van de kleinste deelstaten van Duitsland. Zondag zijn er verkiezingen en daar was in voorgaande jaren weinig belangstelling voor. Maar dit jaar is het anders, want de stembusgang hier wordt gezien als een eerste test voor landelijke verkiezingen later dit jaar. En dan gaat het om één vraag: gaat de hype rond SPD-leider Martin Schulz zich in echte stemmen uitbetalen?

Een antwoord zoeken we in het hart van de Saarlandse staalindustrie: Völklingen. Een hart dat traditioneel klopt voor de sociaal-democraten van de SPD, maar ook een roestig hart, want een baan vinden in 'het staal' is niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. Werkten hier in de hoogtijdagen tienduizenden mensen in de staalfabrieken, nu blijft dat aantal steken op zo'n 5000. Werkgelegenheid is een van de belangrijkste thema's bij deze verkiezingen.

Stefan Ahr en zijn zoon Timo werken beiden bij Saarstahl in Völklingen. En ja, ze merken ook dat de SPD sinds de aanstelling van Schulz populairder wordt. "Ah, de heilige Martin. Ja, je ziet hier in Saarland ook zeker het Schulz-effect", zegt Stefan. "Eindelijk is er weer iemand die voor de kleine man en voor de middenstand opkomt." Zoon Timo vult aan: "Als voorzitter van het Europarlement zette hij zich ook al in voor de staalindustrie."

Eerste test in Saarland: hoe sterk zijn de Duitse socialisten?

Onder SPD-bondskanselier Schröder was het geloof in de partij even weg, vertelt Ahr. "Hij kleedde met zijn Agenda 2010 de sociale voorzieningen uit. En dat had bij veel van onze collega-staalarbeiders meteen effect." Maar de campagnebelofte van Schulz om de Agenda 2010 aan te passen, maakt volgens Ahr veel goed. "Ze marcheren nu in de compleet andere richting. Schulz geeft toe dat er fouten zijn gemaakt met de Agenda 2010 en wil die fouten corrigeren. Dat maakt het weer aantrekkelijk om op de SPD te stemmen."

Industrie in Völklingen

De vraag is of dit ook tot een overwinning voor de SPD gaat leiden. De CDU zit in Saarland stevig in het zadel. Al meer dan 17 jaar voeren ze de regering aan en de huidige minister-president Annegret Kramp-Karrenbauer is populair. In de laatste peilingen staat de CDU met 37 procent nog altijd voor op de SPD (32 procent). Maar, zeggen analisten, de SPD hoeft niet persé te winnen om een succes te behalen. Ook als ze samen met de linkse partij die Linke een meerderheid behalen en kunnen gaan regeren, zal het resultaat in Berlijn als een nederlaag voor Merkel worden gezien.

Ik wilde wat doen tegen het populisme dat zich over Europa verspreidt. Schulz is daarvoor de goede man.

Paul Croon, student

Van Völklingen gaan we naar de weekmarkt in Wadern. Daar is de 19-jarige student Paul Croon aan het flyeren voor de SPD. Hij is, net als 13.000 andere Duitsers, lid geworden toen hij hoorde dat Schulz de partij zou gaan leiden. "Ik wilde wat doen tegen het populisme dat zich over Europa verspreidt. Schulz is daarvoor de goede man, hij heeft ongelooflijk veel vuur in zich en kan de mensen echt enthousiast maken."

Daarbij spreekt hij zich uit over de onderwerpen die volgens Croon nu belangrijk zijn. "Het gebrek aan sociale gerechtigheid is naar mijn mening de reden waarom veel mensen op populistische partijen stemmen." Ook Schulz' Europese carrière spreekt Croon aan. "De Europese Unie is juist nu van belang. Het is de reden dat we al zo lang in vrede en veiligheid met elkaar samenleven. We kunnen niet zonder", zegt Croon.

Grote bewondering dus voor Schulz. Wordt hij niet iets te veel opgehemeld? "Ja, het is op dit moment zeker een hype. Maar ik geloof ook echt dat hij het waar kan maken", zegt Croon. In Völklingen heerst nog wat meer scepsis. "Hij moet zich ook na de verkiezingen voor ons in gaan zetten. En niet alleen daar in Berlijn, maar ook hier in Völklingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl