Max van Weezel en Joost Vullings geven in een podcast een kijkje achter de schermen van de kabinetsformatie
NOS NieuwsAangepast

De stemming van Vullings en Van Weezel: Waarom deze formatie wél kan lukken

In de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel van NOS Met Het Oog Op Morgen deze week de redenen waarom de formatiegesprekken van de VVD, het CDA, D66 en GroenLinks wél kunnen slagen. "Ik dacht aanvankelijk dat het een toneelstukje zou worden, voor de bühne", zegt Joost Vullings. "Daar ben ik van teruggekeerd. Het wordt lastig, maar er zijn ook redenen om optimistisch te zijn."

Makkelijker onderhandelen

Zo werken de nieuwste ramingen van het Centraal Planbureau in het voordeel van de partijen. Aan het einde van de nieuwe kabinetsperiode voorziet het CPB een begrotingsoverschot van 11 miljard euro. "Dat maakt onderhandelen een stuk makkelijker. Jesse Klaver heeft ook gezegd dat hij met dat geld echt wel wat kan binnenhalen."

Volgens Vullings heeft D66 aan de VVD en het CDA laten weten een kabinet met de ChristenUnie niet te zien zitten. "Om inhoudelijke redenen niet. Maar daarbij komt dat die combinatie een erg krappe meerderheid zou hebben: 76 zetels in de Tweede Kamer, 38 in de Eerste Kamer. Dan heeft ieder Kamerlid van de coalitie de macht." Geen aantrekkelijk perspectief, denkt Vullings.

Geen 'campagnezeer'

Verder lijken de verhoudingen tussen deze gesprekspartners goed. "Sybrand Buma vertelde mij dat er geen 'campagnezeer' is tussen deze partijen. Niemand heeft één van de anderen iets lelijks toegevoegd, waar nog koppen koffie over gedronken moeten worden."

Max van Weezel is pessimistischer over de kans dat het deze vier partijen lukt om een coalitie te smeden. "Ik heb er een hard hoofd in." Hij brengt de gesprekken over de formatie van "Paars Plus" in 2010 in herinnering. Toen trok de VVD, na een aantal weken onderhandelen met de PvdA, D66 en GroenLinks, de conclusie dat een coalitie onhaalbaar was. "De achterban van de VVD kwam toen in opstand tegen Mark Rutte. Die wilde links niet aan de macht." Van Weezel is benieuwd of die achterban zich nu ook weer gaat roeren.

Persoon van de week

Als persoon van deze week, in de verkenningsfase van de formatie van een nieuw kabinet, kiezen Vullings en Van Weezel voor Ed Nijpels. De voormalig leider van de VVD, oud-minister en tegenwoordig voorzitter van de borgingscommissie Energieakkoord is het boegbeeld van "de groene lobby". "Sinds de verkiezingen van 15 maart is hij niet uit de media weg te slaan", stelt Van Weezel. "De ondergrondse campagne voor het klimaat is na de verkiezingen heel erg zichtbaar geworden. Heel opvallend. Kennelijk was de taxatie dat ze de kiezer tijdens de campagne beter niet konden lastig vallen met hun boodschap."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl