Hilhorst op straat in Amsterdam
Aangepast

Flitscollege over de hongersnood tijdens het shoppen

Als je vandaag rondom Amsterdam CS bent geweest, bestaat de kans dat je haar hebt zien lopen in haar toga: Thea Hilhorst. Ze is hoogleraar humanitaire rampen en ontwikkelingshulp in Rotterdam en geeft vandaag 'guerrilla-colleges'. Ze duren twee minuten en gaan over de dreigende hongersnood in Jemen, Nigeria, Somalië en Zuid-Sudan.

Het idee komt van de Universiteit van Nederland, vertelt ze. Hilhorst werkt dus niet voor een van de hulporganisaties die morgen met een hulpactie beginnen. "Ik wil mensen informeren, want ik merk dat er vragen zijn."

En dat doet ze dan ook: in een koffiezaakje, bij de pont naar Amsterdam-Noord en gewoon op straat.

Dat er nu toch weer een grote hongersnood dreigt, komt door de dodelijke cocktail van armoede, droogte en geweld.

Hoogleraar humanitaire rampen Thea Hilhorst

Een vraag die ze veel krijgt: is er nu weer een hongersnood, houdt het dan nooit op? "Voor die mensen heb ik goed nieuws. De wereld kan steeds beter met hongersnood omgaan. Hongersnoden waarbij tien miljoen mensen sterven, zoals je honderdvijftig jaar geleden nog zag, zie je niet meer. Overheden en hulporganisaties kunnen dat goed voorkomen", doceert ze.

"Dat er nu toch weer een grote hongersnood dreigt, komt door een dodelijke cocktail van armoede, droogte en geweld", vertelt ze een toehoorder. "Hierdoor mislukt de oogst, raken wegen geblokkeerd, zijn er geen markten en kunnen mensen niet naar de stad om voedsel te kopen. In een oorlogsgebied kunnen overheden zelf niet helpen en is hulp van buitenaf dus juist nodig."

Hilhorst geeft college in een koffietentje

Een andere vraag die ze veel krijgt: komt het geld wel goed terecht? Daarop antwoordt de hoogleraar positief. "Uit onderzoek blijkt dat noodhulp erg effectief is. Organisaties werken tegenwoordig goed samen. Hoewel het natuurlijk niet altijd goed gaat."

Omstanders vinden het een leuk initiatief. Studente Rosa bijvoorbeeld vond het een "interessant en schokkend" college. "Er spelen meer componenten bij een hongersnood mee dan ik dacht."

Ook haar vriendin Sonia heeft er iets van opgestoken. "Ik wist wel van de problemen, maar het zat een beetje in mijn achterhoofd. Nu wil ik graag helpen."

De vorm - het college van twee minuten - spreekt hen ook wel aan. Sonia: "Als mensen meer informatie hebben zijn ze meer gemotiveerd om te helpen. Juist als het zo spontaan op straat wordt verteld, denk ik."

Deel artikel: