De vlag
NOS NieuwsAangepast

Naar de maan gesmokkelde vlag te koop

Een piepklein Amerikaans vlaggetje dat in 1971 naar de maan werd gesmokkeld, wordt komende maand geveild in de VS. Een onbekende medewerker van NASA probeerde stiekem een maansouvenir in handen te krijgen, maar het stukje stof eindigde uiteindelijk bij astronaut Dave Scott, die het nu te koop aanbiedt.

De vlag, van 7 bij 4 centimeter, zat samen met enkele andere verborgen in de zuurstofapparatuur van Scott toen hij met Apollo 15 drie dagen onderzoek deed op de maan. Omdat het kleine pakketje in de bekleding van de tank was weggewerkt, had de ruimtevaarder niks door.

Welke NASA-medewerker de contrabande verstopte is niet bekend. Enkele weken na Scotts terugkeer op aarde werd het pakketje ontdekt door een collega, die naar de leiding stapte. NASA en Scott besloten de vlaggetjes uit te delen aan mensen die bij het project betrokken waren.

Geliefd

Twee van de vlaggetjes hield de astronaut zelf. Eentje daarvan wordt nu te koop aangeboden, samen met het geheime zakje waarin ze werden meegesmokkeld. De waarde van het vlaggetje wordt geschat op 15.000 dollar, het zakje moet zelfs 30.000 dollar opbrengen.

Apparatuur en souvenirs uit de ruimtevaart zijn geliefde verzamelobjecten. Vooral voorwerpen die op de maan zijn geweest zijn duur, omdat er maar zes bemande missies op de maan zijn geweest.

Astronauten namen vaker kleine voorwerpen mee op ruimtereis, omdat ze wisten dat ze die te gelde konden maken. Daar kwam een einde aan na de Apollo 15-missie, omdat Scott en zijn collega's honderden souvenirenveloppen aan boord meenamen. Toen duidelijk werd dat ze daar geld aan hadden verdiend, werden ze berispt door NASA, hoewel het eerder oogluikend was toegestaan.

Toen NASA enkele jaren later zelf een plan uitwerkte om zo geld te verdienen (260.000 brieven zouden met spaceshuttle meevliegen), stapten Scott en zijn collega's naar de rechter. NASA haalde bakzeil en droeg de in beslag genomen brieven alsnog over aan de astronauten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl