Mohammed B. in 2006
NOS Nieuws

'Mohammed B. nam het op voor vrouwelijke medegevangenen'

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh die vastzit in de zwaar beveiligde gevangenis in Vught, heeft begin deze maand een keuken in het complex kort en klein geslagen omdat hij boos was over de behandeling van twee vrouwelijke medegevangenen.

EenVandaag heeft gesproken met een van deze vrouwen, Aziza A. uit Den Haag, die in vrijheid op haar vonnis mag wachten. Zij en Lieke 'Hayat' S. uit Eindhoven worden berecht wegens uitreizen naar Syrië en Irak en steun aan terreurbeweging IS.

De twee moslima's, hadden er grote bezwaren tegen dat ze waren vastgezet met drie extreem-rechtse mannen uit Enschede. Die zijn tot celstraffen veroordeeld omdat ze een moskee in brand hebben gestoken.

Ik begrijp dat onze broeder deze keuze heeft gemaakt. Dit uit bescherming naar ons, vandaar dat ik niets dan dankbaarheid voel.

Hayat S. over het optreden van Mohammed B.

De vrouwen vinden het vreselijk dat in de buurt zitten van mannen die het uitgerekend op moslims hebben voorzien. Ze beklagen zich er bij de gevangenisdirectie bovendien over dat ze in hun cel zichtbaar zijn voor mannen van buiten de afdeling. "Een groep ongelovige mannen die staat te roken en te roepen voor onze cel." Aziza A. zegt dat het onprettig voelt, "lastig gevallen worden in mijn cel, waar ik 22 uur doorbreng. De mannen riepen "respectloze dingen. Alsof ze gek werden."

Volgens de vrouwen worden hun klachten niet serieus genomen door de directie. Die wilde niet met B. in gesprek over de zaak. De NOS meldde al dat hij op 1 maart een keuken sloopte; dat kwam dus hieruit voort. Een dag na die actie zijn de vrouwen overgeplaatst naar een andere afdeling.

De vrouwen zijn B. dankbaar: "Ik begrijp dat onze broeder deze keuze heeft gemaakt. Dit uit bescherming naar ons, vandaar dat ik niets dan dankbaarheid voel. Allah is groot en alle lof voor hem", schrijft Hayat S.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl