Aangepast

We vroegen het jongste (25) en oudste Kamerlid (74) elkaar te adviseren

Rens Raemakers is 25 en daarmee het jongste Kamerlid. De komende periode komt hij vanuit Limburg naar Den Haag voor zijn partij D66. Tegenover hem zit Martin van Rooijen, met 74 jaar het oudste Kamerlid voor 50Plus.

In de 49 jaar die tussen de twee heren staat, werd het IJzeren Gordijn opgetrokken en ook weer neergehaald. In het geboortejaar van Van Rooijen reden mensen nog een Elfstedentocht op schaatsen van hout en ploegden werklieden de Noordoostpolder droog. Dat soort tijden waren het.

Hoe was de eerste dag in de Kamer?

Rens: "Voor mij was het echt spannend. Het was de grote dag waar ik jaren naar uitgekeken heb. Ineens mag ik tussen alle grote politieke sterren lopen die ik ken van televisie."

Martin: "Het was voor mij een beetje een déjà vu. Een comeback, omdat ik al in de Tweede Kamer gezeten heb (Van Rooijen zat in de jaren zeventig voor het CDA in de Kamer en was staatssecretaris). Maar er is veel veranderd. We zaten toen in een ander gebouw en de hectiek is nu totaal anders dan toen. Meer debatten, meer moties. Maar ik heb toch gelijk maar een debat aangevraagd om mijn aanwezigheid te laten merken."

Rens: "Dat durfde ik nog niet hoor. Ik ben eigenlijk nooit zenuwachtig, maar vandaag was ik wel gespannen. Waar moet je dan zitten? Hoe werkt het met die eed afleggen? Dus ik heb nog even de kat uit de boom gekeken vandaag."

Omdat het een feestelijke dag is, komt er wijn op tafel. De twee kersverse Kamerleden lijken elkaar sowieso wel te mogen. Van Rooijen had makkelijk de opa van Rens kunnen zijn en af en toe legt hij de zaken nog even goed uit. Bijvoorbeeld als Rens de begrippen pensioen en AOW door elkaar gooit.

Ik ben het oudste beëdigde Kamerlid ooit. Ik kom in het Guinness Book of Records.

Martin van Rooijen

Waarom zou je op deze leeftijd de Kamer in gaan?

Rens: "Ik wilde dit al vanaf mijn tiende. Via de gemeente- en de provinciale politiek ben ik doorgestroomd en nu heb ik mijn doel behaald."

Martin: "Dat is grappig, want eigenlijk wist ik ook al op mijn zestiende dat ik de politiek in wilde. Dat is al gelukt in de jaren zeventig toen ik staatssecretaris van Financiën was en daarna Kamerlid voor het CDA. Ik was zelfs de jongste staatssecretaris ooit op mijn 31e en nu het oudste beëdigde Kamerlid ooit. Ik kom in het Guinness Book of Records!"

Rens: "Dat kan ik nog inhalen. Ik heb nog zes jaar de tijd om staatssecretaris te worden."

Wat zijn je plannen als Kamerlid?

Rens: "Ik wil opkomen voor de mensen in de regio. Er zitten te veel mensen in de Kamer uit de Randstad. En daarnaast ik ga me natuurlijk hardmaken voor jongeren, die moeten meer betrokken raken bij de politiek. Dus ik ga ze opzoeken door gastlessen te geven en ik nodig jongeren uit om langs te komen in de Kamer."

Martin: "Het ligt natuurlijk voor de hand dat ik opkom voor de ouderen, maar ik vind het ook belangrijk dat onze kinderen en kleinkinderen het goed hebben en houden. Ook voor hen moet er een goed pensioen zijn."

Er ontstaat een nogal technische discussie over de pensioenleeftijd. Moet die omhoog of juist weer omlaag en wie gaat daarvoor betalen. Ze komen er niet uit, maar spreken af hier nog vaak over door te debatteren in de Kamer.

Van Rooijen brengt zijn senioriteit mee de Kamer in

Breng je nog echte idealen mee naar de Kamer?

Martin: "Nou, dat valt eigenlijk wel mee. Ik hoef geen carrière meer te maken ofzo. Ik ben meer dienstbaar."

Rens: "Het was nooit mijn ideaal om minister of staatssecretaris te worden. Kamerlid was al mooi genoeg, maar ik heb mijn doelen net bijgesteld. Ik wil ook wel echt zorgen voor een meer rechtvaardige samenleving."

Jong en oud op het Binnenhof

Wat zou je de ander adviseren?

Rens: "Ik hoop eigenlijk dat Van Rooijen zich in de Kamer echt in gaat zetten om het onderwijs in Nederland te verbeteren."

Martin: "Dat vind ik zeker belangrijk. Maar ik zie dat jong en oud steeds meer tegenover elkaar komen te staan in de samenleving. Ik hoop dat het Rens en mij lukt om meer samen naar oplossingen te zoeken en de leeftijdsgroepen niet verder uit elkaar te drijven. Gewoon het glas af en toe met elkaar heffen kan al helpen."

Deel artikel: