President Trump
NOS NieuwsAangepast

Tegenvaller voor Trump: stemming over 'Trumpcare' uitgesteld

Er komt vandaag geen stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over 'Trumpcare'. De Republikeinse zorgwet moet de Affordable Care Act, in de volksmond Obamacare, vervangen. De wet is de eerste politieke horde die Trump moet nemen om een cruciale verkiezingsbelofte in te lossen.

Niet alle Republikeinen steunen de nu voorgestelde wet. Het uitstel laat zien dat het Trump niet is gelukt om genoeg steun te krijgen om de wet er bij een stemming doorheen te krijgen. Het uitstel wordt dan ook gezien als een flinke tegenslag voor de president. Een stemming vandaag was ook symbolisch geweest. Trumps voorganger Obama tekende de Affordable Care Act precies zeven jaar geleden.

Het is niet duidelijk wanneer de stemming nu wel wordt gehouden. Sommige bronnen zeggen dat het pas maandag wordt, maar een hoge functionaris van het Witte Huis zegt dat er waarschijnlijk morgen al gestemd wordt.

Spagaat

President Trump zit binnen zijn eigen partij in een soort spagaat. Hij moet de gematigde Republikeinen, die sommige onderdelen van 'Obamacare' willen behouden, tevreden stellen. Maar hij moet ook zorgen dat de conservatieve vleugel voor stemt en die vindt dat de voorgestelde aanpassingen niet ver genoeg gaan.

Door de wet van Obama worden burgers verplicht een zorgverzekering te nemen, anders moeten ze een boete betalen. Om het systeem betaalbaar te houden, voerde hij een belasting in op hogere inkomens. Dat onderdeel willen de gematigde Republikeinen schrappen. Zij zien liever dat de zorgkosten aftrekbaar worden. Dat zal vooral voor rijke Amerikanen gunstig uitpakken.

Een belangrijke groep conservatieve Republikeinen wil veel verder gaan. Zij willen dat de basisverzekering veel soberder wordt. Onder meer kraamzorg, verslavingszorg en eerste hulp zouden moeten worden geschrapt. Maar als Trump daarin meegaat, zullen de gematigde Republikeinen niet snel voor stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl