Een demonstrant tegen de hervorming wordt gearresteerd in het Congres
NOS NieuwsAangepast

Moment van de waarheid nadert voor 'Trumpcare'

Het is dezer dagen paaien en dreigen voor president Trump. Met telefoontjes en bezoekjes probeert hij genoeg stemmen te winnen om zijn vervanging van Obamacare door het Huis van Afgevaardigden te krijgen. Een stemming daarover werd eigenlijk vandaag verwacht, maar is uitgesteld.

Het is de eerste politieke horde die Trump moet nemen om een cruciale verkiezingsbelofte in te lossen. Democraten zijn eensgezind in hun afkeur van de wet, maar Trump heeft ook binnen zijn eigen partij missiewerk te verrichten.

De president moet de twee flanken van zijn partij te vriend houden: de gematigde Republikeinen, die bepaalde verworvenheden van Obamacare willen behouden; en de conservatieve vleugel, voor welke de aanpassingen juist niet ver genoeg gaa.

Wordt de wet niet aangenomen, en daar lijkt het op, dan is dat een pijnlijke tegenslag voor Trump: zijn eigen partij zou hem pootje haken. Trump mag niet meer dan 21 partijgenoten verliezen; persbureau AP telde 26 tegenstanders.

Daarom roept Trump vandaag mensen via Twitter op zijn zorgplan te steunen. "Bel met je Congreslid en laat hem weten dat je erachter staat", zegt hij in een video gericht aan zijn achterban.

Overheidsbemoeienis

De Affordable Care Act was het kroonjuweel van de vorige president. Door Obamacare kregen in 2010 20 miljoen Amerikanen ineens een zorgverzekering. Vanaf het begin gruwden de Republikeinen al van zoveel overheidsbemoeienis.

Om het systeem betaalbaar te houden, verplichtte Obama burgers op straffe van een boete een zorgverzekering te nemen. Ook voerde hij een belasting in op hogere inkomens.

De Republikeinen willen dat systeem ontmantelen. De belastingverhogingen moeten verdwijnen en ze zien liever dat zorgkosten aftrekbaar worden. Hoewel president Trump beloofde dat iedereen verzekerd zou blijven, rekende het onafhankelijke Congressional Budget Office uit dat daardoor 24 miljoen Amerikanen onverzekerd raken.

Bovendien stijgen de zorgkosten voor veel Amerikanen. Als de zorgkosten via de belasting worden verrekend, zullen vooral rijke Amerikanen daarvan profiteren. Armen en ouderen zullen meer geld kwijt zijn aan medische kosten, vaak duizenden dollars.

Stapje voor stapje

Daarnaast vindt een belangrijke groep conservatieve Afgevaardigden die versobering niet ver genoeg gaan. Zij willen dat de basisverzekering verder wordt uitgekleed, bijvoorbeeld door kraamzorg, verslavingszorg en eerste hulp te schrappen. Dat zou verzekeraars helpen meer concurrerend te worden. Als die eisen worden ingewilligd, dan dreigen gematigde Republikeinen juist tegen te stemmen.

Trump benadrukt dat Obamacare stapje voor stapje zal worden hervormd en alle effecten dus nog niet duidelijk zijn. "Het eindresultaat zal prachtig zijn en geweldig werken", beloofde hij. De president wilde niet vooruitlopen op de stemming in het Huis. "We zullen zien hoe het loopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl