Bert van Marwijk met Mark van Bommel en Adrie Koster
NOS VoetbalAangepast

Van Marwijk blijft op WK-koers met Saudi-Arabië

Bondscoach Bert van Marwijk heeft met Saudi-Arabië een volgende horde genomen op weg naar het WK van 2018 in Rusland. Van Marwijk zag zijn ploeg met 3-0 winnen in en tegen Thailand. Saudi-Arabië is met dertien punten uit zes duels koploper van groep B in de Aziatische kwalificatiereeks.

In Bangkok opende Mohammed Al-Sahlawi na een klein half uur de score voor de Arabieren. Lang bleef de 0-1 stand op het scorebord, totdat de Thaise verdediger Tanaboon Kesarat zes minuten voor tijd in eigen doel schoot. Salman Al-Moasher bepaalde in blessuretijd vervolgens de eindstand op 0-3.

Puntenverlies Australië

Australië, concurrent van Saudi-Arabië in de strijd om WK-kwalificatie, kwam in de uitwedstrijd tegen Irak niet verder dan 1-1. De 'Socceroos' hebben nu drie punten minder dan de Saudi’s. Japan won wel, uit bij de Verenigde Arabische Emiraten, en staat nu tweede met evenveel punten als Saudi-Arabië.

Het ziet er vooralsnog goed uit voor Van Marwijk, die dinsdag met zijn ploeg bezoek krijgt van Irak. De nummers één en twee van de groep plaatsen zich namelijk rechtstreeks voor het WK. De nummer drie duelleert met de nummer drie uit groep A nog om één WK-ticket.

WK-kwalificatie Azië stand groep B

1. Saudi-Arabië6-13 +7
2. Japan 6-13 +5
3. Australië 6-10 +3
4. Verenigde Arabische Emiraten6-9 -1
5. Irak6-4 -2 
6. Thailand6-1 -12

Verrassing in groep A

In poule A verraste China buurland Zuid-Korea. De Chinezen, die voor dit duel pas twee punten uit vijf wedstrijden haalden, wonnen met 1-0 door een doelpunt in de eerste helft van Yu Dabao. Bondscoach Marcelo Lippi wisselde zijn trefzekere spits een kwartier voor tijd voor Vitesse-aanvaller Zhang Yuning.

Zhang Xizhe van China in duel met Koh Myongjin van Zuid-Korea

Doordat Syrië in dezelfde groep met 1-0 won van Oezbekistan, blijft Zuid-Korea tweede in groep A. Koploper Iran, met AZ'er Alireza Jahanbakhsh in de basis en Heerenveen-spits Reza Ghoochannejhad het hele duel op de bank, won ook. In Doha waren de Iraniërs met 1-0 sterker dan Qatar. Iran heeft nu vier punten voorsprong op achtervolger Zuid-Korea.

WK-kwalificatie Azië stand groep A

1. Iran6-14 +5
2. Zuid-Korea 6-10 +1
3. Oezbekistan 6-9 +1
4. Syrië6-8 +0
5. China6-5 -3
6. Qatar5-4 -4

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl