SPD-partijleider Martin Schulz
NOS Nieuws

Brussels begrotingscommissie berispt Schulz

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

  • Judith van de Hulsbeek

    Correspondent Duitsland

Martin Schulz, de nieuwe partijleider van de Duitse sociaal-democraten, is op zijn vingers getikt omdat hij als voorzitter van het Europees Parlement aan vriendjespolitiek heeft gedaan.

Volgens de begrotingscommissie van het EP heeft Schulz in Brussel zijn invloed meerdere keren gebruikt om medewerkers te bevoordelen. Verscheidene besluiten van Schulz worden nu door het hele Europarlement onder de loep genomen.

Schulz regelde in zijn tijd als parlementsvoorzitter royale maandelijkse toeslagen voor zijn medewerkers. Een vaste medewerker die in Berlijn woonde, stuurde hij op ‘langdurige dienstreis’, waardoor hij duizenden euro’s reistoeslag per maand kreeg. Ook legde Schulz op schrift vast dat zijn medewerkers na zijn vertrek als voorzitter, flinke promotie moesten krijgen. Dit besluit is al eerder afgezwakt, maar de begrotingscommissie roept Schulz nu op het ook formeel te herroepen.

Partijpolitiek

Kritiek op de berisping komt van de sociaal-democraten in het Europarlement. De begrotingscommissie laat zich als 'campagne-instrument van de CDU' gebruiken, zeggen zij. "Dat kunnen we niet laten gebeuren", aldus SPD-europarlementariër Jens Geier. In Duitsland gaat nieuwkomer Schulz zo goed in de peilingen, dat sommigen binnen de CDU vrezen dat hij bondkanselier Merkel van haar troon stoot.

Volgens voorzitter van de begrotingscommissie Inge Grässle, overigens ook lid van Merkels CDU, proberen de sociaal-democraten de aandacht van de kern van de zaak af te leiden. "Hij heeft die promoties geregeld en belastinggeld verspild door die langdurige reistoeslagen", zei ze vandaag tegen de Duitse radiozender Deutschlandfunk. "De zaak is te ernstig om dit als campagne af te doen", zegt Grässle.

Op verzoek van de begrotingscommissie buigt nu het hele parlement zich erover. De besluiten van Schulz worden gelijktijdig ook nog onderzocht door OLAF, het fraudeopsporingsbureau van de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl