Minister Koenders van Buitenlandse Zaken
NOS NieuwsAangepast

Koenders: zorgen over bezuinigingen VS op Buitenlandse Zaken

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken maakt zich zorgen over de houding van de Verenigde Staten op het internationale toneel. "De Amerikanen lijken meer voor het inzetten van soldaten en wapens te kiezen in het oplossen van conflicten dan voor diplomatie." De minister is in Washington voor de Internationale Coalitie in de strijd tegen Islamitische Staat.

Trump kondigde vorige week aan fors te willen bezuinigingen op Buitenlandse Zaken. Tegelijkertijd wil de Amerikaanse president het defensiebudget met 54 miljard dollar verhogen. "De afgelopen twintig jaar hebben we geleerd dat militair ingrijpen niet de enige oplossing is", reageert Koenders. "Als je niet veel meer doet aan internationale samenwerking, diplomatie en stabilisering, dan ga je geen duurzame vrede creëren."

In de internationale gemeenschap bestaan grote zorgen dat Amerika zich langzaam terugtrekt van het diplomatieke toneel. "Het is van algemeen belang dat dat niet gebeurt", zegt de minister. "Ik hoop dan ook op Amerikaans leiderschap. Maar het moet wel over drie dingen blijven gaan: diplomatie, stabilisatie en ontwikkeling en waar nodig militair ingrijpen."

Nieuwe strategie in aanpak Islamitische Staat

Op de internationale top in de Amerikaanse hoofdstad discussiëren meer dan zestig landen over de strategieën in de strijd tegen IS. President Trump liet zich het afgelopen jaar bijzonder kritisch uit over zijn voorganger. In zijn ogen faalde de aanpak van IS door Obama. Trump beloofde het anders te gaan doen.

"Ik heb vanmorgen niet een heel andere strategie van de Amerikanen gezien" zegt Koenders. "Volgens mij is die er ook niet. Het is meer een voortgang en intensivering van wat er al gedaan wordt."

De militaire strijd in Syrië en Irak gaat hand in hand met stabilisatie en ontwikkeling. "Zo proberen we er voor te zorgen dat IS zich niet in een andere vorm kan herhalen."

Slag om Raqqa

De top komt op een moment dat IS in Raqqa, de officieuze hoofdstad van het kalifaat, zwaar onder vuur ligt. Koenders kijkt al vooruit. "Er is volop discussie tussen de Turken en Amerikanen over wie de stad na het verslaan van IS zal besturen. Het ligt lokaal heel gevoelig, met de Koerdische en Arabische bevolking. Zowel de Verenigde Staten en Turkije als de rest van de coalitie moeten het hier over eens zien te worden."

Hoewel Koenders verwacht dat de strijd rond Raqqa nog 'enige tijd zal duren', wordt op de top dus al hard gewerkt aan vervolgstappen. Wanneer Raqqa valt, moet een plan klaar liggen.

"Dat moet tijdig gebeuren, anders dan in het verleden. Na de Irak-oorlog werden bepaalde groepen in steden onderdrukt en buitengesloten. Die radicaliseerden vervolgens. Die fout mogen we niet opnieuw maken, anders ben je aan het dweilen met de kraan open."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl