Bij huiszoekingen in Göttingen vorige maand werden vlaggen, wapens en munitie in beslag genomen
NOS NieuwsAangepast

Duitsland gaat twee terrorismeverdachten uitzetten

De Duitse justitie gaat twee mannen uitzetten die in Duitsland zijn geboren, maar van wie de ouders uit het buitenland komen. Het zijn een 22-jarige Nigeriaan en een 27 jarige Algerijn zonder Duits paspoort. Ze werden vorige maand opgepakt op verdenking van het plannen van een terreuraanval.

Bij een grootscheepse politie-operatie in Göttingen, waarbij 450 agenten betrokken waren, werden wapens, munitie en vlaggen van Islamitische Staat gevonden. Volgens de politie zijn de mannen gevaarlijk.

"Geen centimeter ruimte"

Het Duitse Openbaar Ministerie zegt dat de twee plannen voor een aanslag hebben besproken, maar niets strafbaars hebben gedaan. Ze worden daarom niet aangeklaagd. In een kort geding heeft de rechter besloten dat de uitzetting legaal is. Het zou de eerste keer zijn dat in Duitsland geboren mensen worden uitgezet.

Minister Pistorius van Binnenlandse Zaken van Nedersaksen zei dat dit een signaal moet zijn aan alle extremisten. "We geven jullie geen centimeter ruimte voor jullie onmenselijke plannen", zei hij. "Het maakt niet uit of je hier bent opgegroeid of niet."

Pistorius zegt dat de twee zo snel mogelijk worden uitgezet. Als uiterste datum heeft hij Pasen genoemd. Als ze eenmaal het land hebben verlaten, mogen ze nooit meer naar Duitsland terugkeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl