Bloemen en een Amerikaanse vlag bij de kerk in Charleston
NOS Nieuws

Vriend kerkschutter VS krijgt ruim twee jaar cel

De enige persoon die wist van de plannen van Dylann Roof om in een kerk in de Amerikaanse stad Charleston een bloedbad aan te richten, is veroordeeld tot 27 maanden gevangenisstraf.

Joey Meek, net als Roof 22 jaar oud, liet na om de politie te waarschuwen voor de plannen van zijn vriend. Later loog hij tegen de recherche door te zeggen dat hij van niets wist. Ook hield hij volgens de FBI een andere vriend tegen die na de schietpartij de politie wilde vertellen dat Roof waarschijnlijk de dader was.

Rassenoorlog

Op 17 december 2015 ging Dylann Roof een kerk binnen waar voornamelijk zwarte Amerikanen komen. Na een uur begon hij te schieten. Acht mensen werden meteen gedood, een negende overleed onderweg naar het ziekenhuis.

Meteen na zijn arrestatie zei Roof dat hij de dader was. Hij zei dat hij een hekel had aan zwarte mensen en een rassenoorlog wilde ontketenen. Roof kreeg de doodstraf, maar die is nog niet uitgevoerd.

Meek zei tegen de rechter dat Roof hem van zijn moordplannen had verteld op een avond dat ze wodka hadden gedronken, cocaïne hadden gesnoven en marihuana hadden gerookt. Dat was ongeveer een week voor de schietpartij.

Spijt

Zijn advocaat zei dat Meek enorme spijt heeft dat hij de politie niet heeft gewaarschuwd. Hij heeft volgens zijn advocaat de nabestaanden van de slachtoffers allemaal een handgeschreven brief gestuurd waarin hij spijt betuigt.

Meek is nu veroordeeld voor het tegenwerken van het politie-onderzoek en het liegen tegen de FBI. De rechter zei dat hij met de gevangenisstraf een voorbeeld wil stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl