Azc Ter Apel
NOS Nieuws

Minder asielverzoeken ingewilligd

Vorig jaar zijn minder eerste aanvragen voor een verblijfsvergunning ingewilligd dan in 2015. Van de 18.170 eerste asielaanvragen werd 56 procent gehonoreerd. Een jaar eerder, toen er veel meer asielaanvragen waren, lag dat percentage op 70. De cijfers staan in een nieuwe rapportage van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Er waren vorig jaar meer afwijzingen omdat een groot deel van de asielzoekers in 2016 uit veilige landen kwam als Marokko, Albanië, Servië, Kosovo en Algerije. Eerder kwamen de asielzoekers vooral uit Syrië en Eritrea. Vanwege de onveilige situatie in hun land kwamen zij in de meeste gevallen wel in aanmerking voor een tijdelijke verblijfsvergunning.

De tijd die asielzoekers in een opvanglocatie (asielzoekerscentrum, gezinslocatie of vrijheidsbeperkende locatie) doorbrachten, is fors toegenomen. Zat in 2015 13 procent langer dan een jaar in de opvang, in 2016 was dat bijna de helft.

Vertrek

Het aantal afgewezen asielzoekers dat Nederland al dan niet gedwongen heeft verlaten, is 50 procent hoger dan in 2015. In totaal verlieten bijna 25.000 mensen het land. Van ongeveer de helft is zeker dat ze Nederland verlaten hebben. Van de andere helft is niet bekend waar ze gebleven zijn.

Ook is er een toename van het aantal mensen dat in vreemdelingenbewaring zit, met 43 procent. Vreemdelingen die het land niet willen verlaten, lopen het risico opgesloten te worden, om vervolgens alsnog uitgezet te worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl