Clips, de nieuwe video-app van Apple

Apple wil meedoen met Snapchat-hype en komt met video-app

Dankzij apps als Snapchat is het maken van een video en die voorzien van allerlei effecten als filters, teksten en emoji’s hip geworden. Andere partijen proberen daarvan mee te profiteren, met Facebook als bekendste voorbeeld. Apple is de laatste die in deze rij aansluit. Het bedrijf heeft vandaag Clips aangekondigd, een app waarmee je video's voor social media maakt.

Het grote verschil met Snapchat of Instagram: het netwerk zelf ontbreekt in de app. Dat betekent dus dat je de gemaakte video moet delen via andere diensten zoals iMessage, de berichten-app van Apple, Snapchat of Instagram. Daarmee wil Apple dus een soort tussenstation worden. Clips is vanaf april beschikbaar.

Slimme ondertiteling

De app heeft veel overeenkomsten met andere socialmedia-apps. Je kunt filters toevoegen, in tekst of visuele vormgeving aangeven waar je je bevindt of muziek via iTunes toevoegen. Daarnaast is het mogelijk om een aantal foto’s en video’s aan elkaar te rijgen. Een concept wat lijkt op dat van Snapchat en Instagram Stories.

Met die functionaliteiten onderscheidt Apple zich nauwelijks van de concurrentie. Volgens techsite The Verge, die de app al even mocht testen, is Live Titles de meest in het oog springende functie. Die maakt het mogelijk om, terwijl je opneemt, tekst te dicteren die vervolgens direct in de vorm van ondertiteling bij de video wordt geplaatst. De functie ondersteunt 36 verschillende talen.

Tegelijkertijd constateerde The Verge dat Live Titles niet heel intuïtief werkt, in tegenstelling tot de rest van de app.

Niet altijd geslaagd

De iPhone-maker heeft een moeizame geschiedenis als het gaat om sociale netwerken. In 2010 kondigde wijlen Steve Jobs Ping aan, een sociaal netwerk dat gekoppeld was aan iTunes. Een paar jaar later deed het bedrijf nog een poging met Connect. Beide netwerken kwamen niet van de grond.

Apple lijkt zich inmiddels te realiseren dat het ontwikkelen van een nieuw sociaal netwerk geen zin heeft. Mensen hebben er daar al te veel van. Met Clips gooit Apple het daarom over een andere boeg en wil het bedrijf een tussenstation zijn tussen het opnemen en het delen via sociale media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl