Inwoners van Trujillo kampen al weken om overstromingen
NOS NieuwsAangepast

Chaos in Peru door overstromingen

Peru wordt geteisterd door overstromingen. Na een periode van extreme droogte, valt er sinds begin dit jaar uitzonderlijk veel regen. Daardoor treden in het Zuid-Amerikaanse land rivieren buiten hun oevers en lopen steden onder water.

De afgelopen weken zijn ongeveer vijftig mensen omgekomen. Tienduizenden mensen raakten dakloos. In het zuiden van Peru zijn zes mijnwerkers omgekomen door een modderstroom.

Bus in een ravijn geduwd

In het noordoosten van het land is een bus door de kracht van het water in een ravijn geduwd. Daarbij kwamen 18 mensen om het leven. Reddingswerkers konden door het slechte weer moeilijk bij het wrak komen dat 500 meter naar beneden was gevallen. Het duurde 20 uur voordat alle lichamen waren geborgen.

Iets ten zuiden van de hoofdstad Lima kwam een jonge vrouw in een modderstroom terecht. Op onderstaande video is te zien hoe ze met veel moeite de kant bereikt door over het wrakhout te kruipen.

Vrouw overleeft modderstroom

De overheid heeft niet genoeg middelen om alle mensen in nood te helpen. De afgelopen tijd is volgens lokale media 700 ton aan hulpgoederen uitgedeeld, maar het is niet genoeg. President Kuczynski bracht een paar dagen geleden een bezoek aan een van de getroffen gebieden. De nood in de stad Piura is hoog, doordat de rivier die door de stad loopt al in februari is overstroomd.

Drinkwater op rantsoen

De overstromingen hebben ook gevolgen voor de drinkwatervoorziening. Doordat waterzuiveringsinstallaties zijn beschadigd door rotsblokken die in de modderstromen meekwamen, is het drinkwater in onder meer de hoofdstad Lima op rantsoen.

Op een video op YouTube is te zien hoe het water bezit neemt van de straten van de kustplaats Trujillo.

Het ziet er nog niet naar uit dat er een eind komt aan de overstromingen. Er wordt nog meer regen voorspeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl