In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Half jaar cel voor brandstichten in HagaZiekenhuis tijdens psychose

Een man die vorig jaar brand stichtte in het HagaZiekenhuis in Den Haag is veroordeeld tot een half jaar cel. De man was door cocaïne, speed en drank in een psychose geraakt, gevolgd door een delirium.

De 32-jarige man uit Polen reed volgens Omroep West vorig jaar juni met zijn schoonzus naar Nederland. Onderweg nam hij de drank en drugs.

Eenmaal in Den Haag draaide de man door. Een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis nadat hij in totaal verwarde toestand op straat was aangetroffen.

Brandstichting

In het ziekenhuis zette de man het op een lopen en verstopte zich in een kinderbehandelkamer. Hij gooide met alles wat los en vast zat, sloeg de deur in het gezicht van een beveiliger en stak papieren in brand.

Een speciaal team van de politie moest hem overmeesteren. De man raakte vervolgens in een coma en kwam zelfs in levensgevaar door nierfalen.

Ontoerekeningsvatbaar

De man is inmiddels weer in Polen, maar kwam twee weken geleden voor de zitting terug naar Nederland. Hij hoorde toen een jaar cel tegen zich eisen, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Volgens zijn advocaat was de man ontoerekeningsvatbaar. De mishandeling van de beveiliger was volgens de advocaat noodweer, omdat de man gedacht zou hebben dat mensen uit waren op zijn organen.

Zelf verantwoordelijk

De rechtbank ging niet mee in het verweer van de advocaat en oordeelt dat de man een onverantwoorde hoeveelheid harddrugs en drank innam. Hij had moeten weten dat hij de controle over zijn handelen zou verliezen.

De man hoeft niet terug de cel in omdat hij de opgelegde straf al heeft uitgezeten in voorarrest.

Advertentie via Ster.nl