Het Sportforum met Joris van den Berg, Simon Zwartkruis en Jaap de Groot
NOS VoetbalAangepast

'Go Ahead Eagles degradeert uit de eredivisie'

Al wordt over het niveau van de eredivisie steevast geklaagd, wat spanning betreft is het vrijwel altijd smullen. Dat geldt voor de titelstrijd, en zeker ook voor het gevecht in de kelder.

Acht speelronden voor het einde van de competitie is vrijwel het hele 'rechterrijtje' nog niet zeker van handhaving. Daarom wordt in het Sportforum onder meer het Nederlandse degradatievoetbal onder de loep genomen.

FC Groningen (elfde) pakte slechts vijf punten meer dan Roda JC (zestiende). Hekkensluiter Go Ahead Eagles heeft maar drie punten minder dan de Limburgers. ADO Den Haag bungelt daar nog tussenin, terwijl ook bij de Rotterdamse clubs Sparta en Excelsior het angstzweet nog lang niet verdwenen is. De vraag is: wie degradeert?

Simon Zwartkruis (Voetbal International): "Met enige teleurstelling zeg ik dat de Eagles het niet gaan redden."

Joris van den Berg (NOS): "Go Ahead degradeert."

Jaap de Groot (De Telegraaf): "Ik ga niet gokken, want het is natte vingerwerk. Ik hoop dat Elvis Manu het verschil nog gaat maken bij Go Ahead."

De verschillen zijn klein in het rechterrijtje van de eredivisie

Geen eredivisievoetbal meer komend seizoen aan de Vetkampstraat, zo luidt dus de voorspelling. Daarover zijn de gasten redelijk eensgezind. Maar over de aantrekkelijkheid van de degradatieduels lopen de meningen uiteen.

Zwartkruis is enthousiast: "Het is zo wisselvallig allemaal. Go Ahead bijvoorbeeld, die club gun je het ook een beetje omdat het een ploeg is met aanvallende intenties. Roda JC krabbelt ineens terug, ADO doet het aardig; het is hartstikke leuk allemaal."

Andere planeet

De Groot denkt daar anders over. "Ik begin me te ergeren aan de onnozelheid waarmee wedstrijden worden weggegeven door sommige clubs. Als je ziet hoe vaak er op twee meter wordt gedekt dan denk ik: je kunt toch consequent mandekking toepassen?"

Zwartkruis knikt instemmend: "Als je van de eredivisie overschakelt naar de Premier League lijkt het alsof je naar een andere planeet bent afgereisd."

'Ik erger me aan de onnozelheid in de eredivisie'

Een nieuwe rondvraag gaat over de enig overgebleven Nederlandse club in Europa. Ajax kan voor het eerst in bijna twintig jaar de kwartfinales van de Europa League (voorheen UEFA Cup) bereiken. Daarvoor moet de ploeg donderdag in Amsterdam een 2-1 achterstand goedmaken op FC Kopenhagen.

Alle drie de gasten verwachten dat Ajax in die missie zal slagen. Zwartkruis: "Al hangt het wel sterk af van hoe ze de absentie van aanvoerder Davy Klaassen (geschorst, red.) zullen opvangen. Ik denk dat die Denen wel een goal maken. De aanval van Ajax moet gaan lopen, anders wordt het een heel zware avond."

Van den Berg baseert zijn vertrouwen in Ajax op de eerste wedstrijd in Denemarken. "Het gemak waarmee Ajax scoorde en de wedstrijd in handen nam, vond ik indrukwekkend. Daarna hadden ze pech met die tegengoal en het afgekeurde doelpunt."

'Ajax haalt de kwartfinale van de Europa League'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl