Debat van het Zuiden
NOS NieuwsAangepast

De stem van het zuiden: deel Limburgers kiest graag een streekgenoot

Vanmiddag deden lijsttrekkers Mark Rutte (VVD), Lodewijk Asscher (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Sybrand Buma (CDA), Emile Roemer (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) mee aan het Debat van het Zuiden, dat werd georganiseerd door de regionale omroepen L1 en Omroep Brabant. Daarin werden drie politieke thema's besproken die erg relevant waren voor de zuidelijke provincies: drugscriminaliteit, leefbaarheid van het platteland en werkgelegenheid.

In het begin van het debat maakte Sybrand Buma (CDA) al meteen duidelijk dat hij het erg belangrijk vindt dat er meer Limburgse en Brabantse politici op de kieslijsten komen. "Het kabinet kijkt alleen maar naar de randstad en niet naar deze regio's", zei hij.

Limburgers

Dat gevoel leeft inderdaad bij Limburgers, want zij zijn zijn sneller geneigd op een provinciegenoot te stemmen dan de meeste mensen in de rest van het land. Een op de vijf Limburgers (20 procent) weet zelfs zeker: op 15 maart wordt het vakje gekleurd naast een Limburger, blijkt uit een nadere analyse van het onderzoek van I&O Research in opdracht van het AD.

Daarmee scoren ze hoger dan bijvoorbeeld Zeeuwen (15 procent) en Brabanders (17 procent). Politicoloog Wim Voermans van de Universiteit Leiden wijdt dat aan een sterk gevoel van culturele identiteit in Limburg. Maar hij beschrijft ook een sterker wantrouwen naar de rest van het land.

Buiten de randstad

CDA-kandidaat Martijn van Helvert zit in de Tweede Kamer en komt uit Limburg. Hij begrijpt dat veel Limburgers toch liever een streekgenoot kiezen. Hij vindt dat hij in de Tweede Kamer moet opkomen voor zijn regio. "Als we in Limburg net zoveel zouden investeren als we doen in Den Haag, dan maken we de Nederlandse en de Limburgse economie in een klap een stuk groter."

Niet alleen Limburg is zoekende naar een betere vertegenwoordiging in Den Haag. Nederlanders die buiten de Randstad wonen voelen zich sowieso genegeerd door de landelijke politiek, blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 60 procent van de kiezers in de ‘provincie’ meent dat Haagse politici niet begrijpen wat er in hun regio leeft. Een even groot deel stelt dat ‘mensen zoals zij’ geen invloed hebben op de besluitvorming.

Hoe stemt het zuiden?

Deze verkiezingen is het voor Limburgers wel langer zoeken naar een Limburger op de lijsten van de verschillende partijen. Bij de VVD en de PvdA staan er minder Limburgers op de lijst en ze staan ook lager. Het CDA de PVV zijn ongeveer gelijk met 2012, blijkt uit een inventarisatie van de NOS. Volgens Voermans zie je de schandalen met Limburgse VVD’ers terug in de VVD-lijst van nu. Bij de PvdA mist iemand als Frans Timmermans, die nu Eurocommissaris is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl