Mohamed Boukrouche en Yasar Canta
NOS NieuwsAangepast

'Alleen Denk komt op voor Nederlanders met migrantenafkomst'

"De afgelopen jaren was er niemand in Den Haag die tegengas bood tegen politieke leiders die dingen roepen over de islam of over immigranten. Denk doet dat wel en daarom stem ik op hen", aldus Mohamed Boukrouche.

Boukrouche (30) en Yasar Canta (25) zijn vrienden en leerden elkaar kennen in Gorinchem, waar ze opgroeiden. Hun opa's kwamen allebei als gastarbeider naar Nederland: die van Boukrouche uit Marokko en Canta's opa uit Turkije.

Voor de vrienden is duidelijk op welke partij ze volgende week gaan stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen: Denk. Uit onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat vier op de tien Turkse en Marokkaanse Nederlanders op die partij stemmen. Zes op de tien zeggen dat te doen vanwege de aandacht van Denk voor discriminatie.

'Alleen Denk komt voor ons op'

Afkomst

"Ik heb me nooit druk gemaakt over mijn afkomst", zegt Canta. "Totdat ik ging werken. Daar merkte ik dat het uitmaakt hoe ik heet, hoe ik eruitzie en zelfs wat ik meeneem voor de lunch. Op mijn cv staat 'Nederlandse', maar als ze mijn naam zien, dan zien ze dat ik dat niet ben. En als dat de reden is dat ik niet word aangenomen, dan is mijn identiteit een probleem. En dat in een vrij land."

Mohamed Boukrouche hoopt vooral dat mensen naar hem kijken als individu en dat het beeld niet bepaald wordt door zijn afkomst of geloof. "In mijn ideale wereld loop ik de deur uit en praat ik met iedereen en heeft iedereen een fijn beeld over mij. Of ik nu Marokkaan ben, moslim ben of op Denk stem."

Voor Canta is er nog een andere reden om op Denk te stemmen, namelijk de manier waarop de partij reageerde op de couppoging in Turkije. "Er zijn toen 2000 doden gevallen, maar niemand liet zijn medeleven zien. Terwijl bij de aanslagen in Parijs en Brussel mensen de straat op gingen. Kuzu roept dat dan in de Tweede Kamer."

PvdA

De vrienden stemden voorheen op de PvdA, vooral omdat hun ouders dat deden. Maar bij die partij missen ze de verbondenheid. Iets wat ze wel vinden bij Denk.

"Ik heb het gevoel dat een aantal partijen zorgt voor verdeeldheid", zegt Boukrouche. "Dat ze mensen met een migrantenachtergrond neerzetten als criminelen of terroristen. Voor mij is het belangrijk dat een politieke partij opkomt voor iedereen. Zowel voor autochtonen als voor mensen met een migrantenafkomst."

Identiteit

"Ik zie mezelf als Nederlander", zegt Yasar Canta. "Maar toch word ik neergezet als Turk. Ik maak me wel zorgen over mijn kinderen die hier geboren zullen worden. Zij zullen autochtoon zijn, maar de vraag is of er ook zo naar ze gekeken wordt."

Boukrouche: "Ik ben gewoon 100 procent Nederlands met Marokkaans bloed. Ik voel me allebei. Met voetbal ben ik Marokkaan, met boodschappen doen ben ik meer een Hollander. Dan ga ik naar de goedkoopste supermarkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl