Bord met Tweede Kamerverkiezingen-posters
NOS NieuwsAangepast

Misschien wel de moeilijkste dag van de campagne: complimentendag

In een periode waarin je als politicus permanent kritisch moet zijn op anderen kan het moeilijk zijn om een compliment aan een collega te geven. Tóch vroegen we aan politici om hun collega's een compliment te geven in kader van de Nationale Complimentendag.

Daar kwamen oprechte complimenten uit, maar ook lof met een kritisch randje (bijvoorbeeld "ze is eindelijk van die truttigheid af").

Wie geven de lijsttrekkers een pluim?

Jesse Klaver (GroenLinks) weet meteen wie hij een compliment wil geven: lijsttrekker Gert-Jan Segers (ChristenUnie). "Hij is altijd oprecht, altijd eerlijk en voert altijd met open vizier het debat. Hij heeft respect voor andermans mening maar weet ook heel goed te vertellen waar hij zelf voor staat."

Segers geeft op zijn beurt een compliment aan Mark Rutte: "Het is iemand die heel hard werkt en heel veel doet voor ons land. Hij werkt met iedereen samen."

Lodewijk Asscher (PvdA) over SP-leider Roemer: "Ik complimenteer Roemer met zijn inzet voor de zorg. We zijn het niet over alles eens, ik denk dat de doelen die hij heeft soms op een andere manier bereikt kunnen worden, maar ik vind dat hij zich daar oprecht voor inzet."

Denk-leider Kuzu geeft een compliment aan D66-leider Alexander Pechtold, vanwege zijn optreden bij Pauw & Jinek. Halverwege het compliment lijkt het meer een aanval op premier Rutte.

Compliment of aanval?

Sommige politici vinden het helemaal niet lastig om een compliment te geven, maar betrekken daar dan graag zichzelf in. Zo geeft Renske Leijten (nummer twee op de SP-lijst) een compliment aan Kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA. "Ik complimenteer haar omdat ze het heeft aangedurfd om met mij en het CDA een wetsvoorstel te maken om winstuitkering bij zorgverzekeraars te blokkeren. Dat was zeer tegen de wens van haar coalitiepartner VVD en dus niet makkelijk."

Ook Mona Keijzer (nummer twee op CDA-lijst) noemt haar eigen wetsvoorstel in haar compliment aan Renske Leijten. "Leijten is een volhouder, daar houd ik van. En ze kijkt naar mijn wetsvoorstel om het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar te stellen. Dat is toch geweldig?"

Dit was eigenlijk een beetje niet zo'n aardig compliment, hè?

Fleur Agema, PVV

Leijten krijgt ook een compliment van Stientje van Veldhoven (tweede op de lijst van D66): "Ik vind het heel goed dat de SP, en Renske heeft daar een grote rol in gespeeld, ouderenzorg op de politieke agenda voor deze verkiezingen heeft gezet."

Fleur Agema (tweede op de PVV-lijst) geeft weer een compliment aan Keijzer, waarmee het cirkeltje bijna rond is. "Ze komt eindelijk na zoveel jaren los van een soort CDA-truttigheid. Ze stemde aanvankelijk tegen alles, maar nu schuift ze iets meer op naar de PVV. Oh, dit was eigenlijk een beetje niet zo'n aardig compliment, hè?"

Complimentendag, ook in de politiek?

Best moeilijk

Complimenten geven is in deze tijd best moeilijk, beaamt Leijten. "Het is lastig. Je bent de hele tijd kritisch op anderen en je weet ook waarop je zelf aangevallen kan worden. Tegelijkertijd gaan we ook goed met elkaar om. Ik denk dat we moeten benadrukken dat we ook samenwerken terwijl we vaak tegenover elkaar staan."

Ook Agema vindt complimenten geven in campagnetijd lastig. "Maar het is ook wel leuk, vooral in het privéleven dan."

Complimenten voor politici heb ik altijd.

Jeanine Hennis-Plasschaert

Jeanine Hennis-Plasschaert (nummer twee op de VVD-lijst) vindt het niet moeilijk. Zij geeft een compliment aan oud-PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom. "Complimenten voor politici heb ik altijd. Ik ken ze bijna allemaal, van rechts tot links, als hardwerkende mensen die er echt voor willen gaan om Nederland weer in beweging te krijgen."

Ze prijst Samsom om zijn vechtlust. "Het was een fantastische fractievoorzitter, een echte straatvechter. Ik heb met heel veel plezier met hem samengewerkt. Hij verdient zelfs meer dan een compliment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl