Andries Jonker tijdens zijn eerste training als hoofdcoach van VfL Wolfsburg
NOS VoetbalAangepast

Jonker: altijd contact gehouden met Wolfsburg

"Afgelopen zaterdag stond ik bij Arsenal under sixteen tegen Swansea under sixteen te kijken en komende zaterdag sta ik bij Mainz-Wolfsburg langs de lijn. Onwerkelijk."

Maar wel de realiteit. Andries Jonker is sinds gisteren de hoofdtrainer van VfL Wolfsburg, de Duitse Bundesligaclub waar hij eerder - in de periode 2012-2014 - als assistent werkzaam is geweest. En dat laatste heeft een voorname rol gespeeld bij het besluit van Wolfsburg hem nu terug te halen naar Duitsland.

Jonker: "Ik heb de afgelopen jaren contact gehouden met de mensen in Wolfsburg, met spelers, trainers, de sportdirecteur. Afgelopen weekend werd dat concreet na de nederlaag van vrijdag. In een beperkt aantal uren heb ik knopen moeten doorhakken en heb ik besloten het te doen. Maandagochtend ben ik in Londen opgehaald met een privé-vliegtuig en 's middags stond ik op het veld in Wolfsburg."

Spijt

Jonker liet pardoes de jeugdopleiding van Arsenal achter zich, al zat zijn werk er daar naar eigen zeggen nog lang niet op. "Maar sommige kansen in het leven komen niet zo heel vaak voorbij. Een van de weinige dingen waar ik spijt van heb gehad, is dat ik enige jaren geleden Hertha BSC niet heb gedaan. Nu had ik het gevoel: deze kans moet ik niet voorbij laten gaan."

Toch is de 54-jarige Amsterdammer al eerder hoofdcoach geweest op het hoogste Duitse niveau. Hij nam in april 2011 de honneurs waar bij Bayern München, toen de Zuid-Duitsers Louis van Gaal aan de kant hadden gezet. De club dreigde op dat moment de Champions League te gaan mislopen. Onder interim-coach Jonker werd meteen vijf keer op rij gewonnen, waarmee het ticket voor het miljoenenbal werd veiliggesteld.

"De Duitse pers hield mij vandaag al voor dat ik er maar beter niet aan kon beginnen in Wolfsburg", vertelt Jonker. "Want tot nu toe ben ik de succesvolste trainer in de Bundesliga aller tijden, haha."

Reddende engel

Bij Wolfsburg moet hij opnieuw als reddende engel optreden. "De grote angst hier is degradatie. We hebben twee punten voorsprong op HSV dat op een degradatieplek staat. De eerste opdracht die ik heb, is Wolfsburg uit de degradatiezone loodsen."

"Als dat lukt, gaat de blik op volgend seizoen en gaan we omhoog kijken. Want Wolfsburg is een club met heel veel mogelijkheden."

Geen plaats meer voor Lokhoff

Jonker neemt twee assistenten mee naar Wolfsburg: Fredrik Ljungberg en Uwe Speidel. Dat betekent dat er voor Ton Lokhoff, die assistent was van de ontslagen Valérien Ismaël, geen plaats meer is in de technische staf. Wolfsburg gaat een nieuwe functie zoeken voor Lokhoff, want de club wil de Nederlander wel graag behouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl