NOS NieuwsAangepast

Bush onderstreept belang van onafhankelijke pers

De vroegere president George W. Bush noemt een onafhankelijke pers onmisbaar voor een goed functionerende democratie. In een interview met de Amerikaanse zender NBC News zei hij dat media, en zeker kritische media, nodig zijn om mensen die aan de macht zijn ter verantwoording te roepen.

In zijn antwoord op een vraag over de moeizame relatie van Donald Trump met verschillende kranten en nieuwszenders, noemde Bush de naam van Trump niet. Maar hij liet duidelijk kritiek doorklinken op het boycotten, door Trump, van media die hem niet aanstaan. Trump noemde vorige week media als CNN en The New York Times zelfs vijanden van het volk.

"Macht kan heel verslavend zijn en daarom is het nodig dat de media mensen doorlichten die hun macht willen misbruiken. Zelf heb ik tijdens mijn twee termijnen geprobeerd de Russische president Vladimir Poetin te overtuigen van het belang van een vrije pers", zei Bush. "En het is een beetje moeilijk om anderen ervan te overtuigen, als we zelf niet bereid zijn om een vrije pers te hebben."

Inreisverbod

Van Bush was al langer bekend dat hij geen grote fan is van Trump en diens visie op veel zaken. Zo maakte hij ook duidelijk dat hij het niet eens is met het omstreden inreisverbod dat Trump instelde voor mensen uit zeven moslimlanden. "Ik ben voor een immigratiebeleid dat gastvrij is en dat strookt met de wet. Een van de vrijheden die wij koesteren is de vrijheid van godsdienst."

De interviewer herinnerde eraan dat Bush na de aanslagen van 11 september 2001 veel lof kreeg omdat hij destijds als president de strijd aanbond met het terrorisme en niet met de islam. Hij noemde de islam een "goed en vreedzaam" geloof.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl